Dünya nüfusunun yarısı 75 yaşından önce ruhsal bozukluk yaşıyor

Büyük bir küresel çalışmaya göre dünya nüfusun yüzde 50'si yaşamları boyunca en az bir akıl sağlığı bozukluğu yaşıyor.

2021'de Public Health France tarafından yürütülen bir sağlık barometresi, 18 ila 85 yaş aralığındaki kişilerin yüzde 12,5'inin bir önceki yıl majör bir depresif dönem yaşadığını ortaya koymuştu.

Bu kez Queensland Üniversitesi'nden (Avustralya) ve Harvard Tıp Okulu'ndan (ABD) araştırmacılar, 29 farklı ülkede toplanan 150 bin yetişkinden alınan verileri kullanarak küresel bir çalışma yürüttüler.

Bu veriler sayesinde bilim insanları, her iki kişiden birinin yaşamı boyunca bir ruh sağlığı bozukluğu geliştireceğini ortaya koydu.

Araştırmacılar çalışmalarına dair yaptıkları bir açıklamada "75 yaşından önce, nüfusun yaklaşık yarısı bu makalede incelenen on üç zihinsel bozukluktan bir veya daha fazlasını geliştirmeyi bekleyebilir" uyarısında bulunuyor.

Çalışmanın baş yazarı Profesör McGrath, "En yaygın olanı, majör depresyon veya anksiyete gibi duygudurum bozukluklarıydı. Ayrıca, bazı zihinsel bozuklukların riskinin cinsiyete göre farklılık gösterdiğini de tespit ettik” diyor

Bu bozukluklar genellikle ilk olarak çocukluk, ergenlik veya erken yetişkinlik döneminde ortaya çıkıyor.

Araştırmaya göre zihinsel bozuklukların ilk ortaya çıkma koşulları 15 yaşında doğru görülüyor; erkekler için medyan başlangıç ​​yaşı 19 ve kadınlar için 20 olarak ifade ediliyor.

Profesör McGrath’a göre bu bozuklukların neden geliştiğini anlamak için temel nörobilime yatırım yapmak gerekiyor.

Kadınlarda en sık görülen rahatsızlıklar nelerdir? Çalışmanın basın açıklamasına göre, kadınlar çoğunlukla depresyon, özgül fobi ve travma sonrası stres bozukluğu (TSSB) yaşıyorlar. Erkeklerde daha çok alkolün kötüye kullanımı, depresyon ve özgül fobi oluşuyor.