Dünyada her 4,4 saniyede bir çocuk veya genç öldü

Dünyada son yıllarda artan çocuk ölümlerine ilişkin rapor hazırlayan Birleşmiş Milletler, 2021 yılında her 4,4 saniyede bir çocuk ya da genç öldü. Toplamda ise 5 milyon çocuk 5 yaşına girmeden hayatını kaybetti.

Birleşmiş Milletler Çocuk Ölümleri Tahminleri Kuruluşlar Arası Grubu, dünya çapındaki çocuk ve genç yaşta ölümlere ilişkin iki farklı rapor yayımladı. Özellikle 5 yaş altı çocuklarda ölüm oranının ciddi boyutlara ulaştığı bildiren BM’nin açıkladığı rakamlara göre 2021 yılında 5 milyon çocuk beşinci yaşını kutlayamadan hayatını yitirdi.

Yine 2021’de yaşları 5 ile 24 arasında değişen 2,1 milyon çocuk ve gencin de öldüğünü bildiren BM’nin verilerine göre aynı dönemde 1,9 milyon bebek ise ölü doğdu. BM yetkililerine göre anne, yeni doğan, ergen ve çocuklara yönelik kaliteli sağlık hizmetleri ve bu hizmetlere adil erişim bulunsaydı bu ölümlerin çoğunu önlemek mümkündü.

SAĞLIĞA ERİŞİMDE EŞİTSİZLİK VAR

Her gün çok sayıda bebeğin daha ilk nefesini bile almadan travmatik bir şekilde hayatını kaybettiğini belirten UNICEF Veri Analizi, Planlama ve İzleme Bölümü Direktörü Vidhya Ganesh, “Bu trajedi kesinlikle kader olarak görülmemeli. Bu konuda iyileştirmelerin sağlanması için her anne ve bebeğin temel sağlık hizmetlerine eşit erişimi amaçlayan yatırımlar ve daha güçlü bir siyasi iradeye ihtiyaç vardır” diye konuştu.

Dünya Bankası Sağlık, Beslenme ve Nüfus Küresel Direktörü ve Küresel Finansman Fonu Direktörü Juan Pablo Uribei ise milyonlarca çocuk ve ailenin temel sağlık haklarından mahrum bırakıldığını belirtti. Ülkelerin yapabileceği en iyi yatırımlardan birinin sağlık hizmetlerini iyileştirmek olduğunu ifade eden Uribei, “Bu hizmetlerin sürdürülebilir finansmanı için siyasi iradeye ve liderliğe ihtiyacımız var” dedi.

ÖLÜM ORANIN EN ÇOK AFRİKA’DA YÜKSEK

BM raporlarında yer alan verilere göre ölüm oranları çocukların doğdukları yere bağlı olarak önemli ölçüde değişiyor. Diğer bölgelerle kıyaslandığında Sahraaltı Afrika ve Güney Asya'da çocuklar arasındaki yüksek ölüm oranı dikkat çekiyor. Buna göre 2021 yılında dünyadaki canlı doğumların yüzde 29’u Sahraaltı Afrika’da yaşandı.

 Beş yaş altı çocuk ölümlerinin yüzde 56’sı yine Sahraaltı Afrika’da gerçekleşti. BM’ye göre Sahra Çölü'nün güneyinde yer alan ve Kuzey Afrika dışında Afrika’nın tamamını kapsayan bu bölgedeki bir çocuğun ölümle karşılaşma riski Avrupa ve Kuzey Amerika'daki çocukların karşılaştığı riskten 15 kat daha fazla.