Efsane ile gerçek arasında kalan Zoya

II. Dünya Savaşı sırasında Sovyetler Birliği ilk kadın kahramanı olan Zoya Kosmodemyanskaya'nın başarısı hakkında hala birçok spekülasyon var.

Tüm kaynaklar, Zoya Kosmodemyanskaya'nın 13 Eylül'de doğduğunu söylüyor. Aslında öyle değil. Doğum tarihi yanlışlıkla değiştirildi. Bu, Joseph Stalin'in parti lideri Mikhail Kalinin'e Sovyetler Birliği Kahramanı'nın yıldızını verme konusunda bir kararname hazırlaması talimatı verdiğinde oldu. Tambov şehrinde 8 Eylül’de dünyaya gelen Zoya, tüm resmi kayıtlarda bu nedenle 13 Eylül olarak geçiyor.

ŞİZOFREN MİYDİ?

Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra basında Zoya Kosmodemyanskaya'nın şizofren olduğuna dair birçok yayın çıktı. Neredeyse hepsi şu belgeye atıfta bulundu: “Savaştan önce, 1938-1939'da, Zoya Kosmodemyanskaya adlı 14 yaşındaki bir kız, Çocuk Psikiyatrisi Öncü Bilimsel ve Metodolojik Merkezi’nde defalarca muayene edildi ve bir hastanedeydi. Kashchenko Hastanesi’nin çocuk bölümü. Şizofreni olduğundan şüphelenildi.”

Bu belgenin gerçekliği, hiçbir zaman doğrulanmadı. Annesi Lyubov Timofeevna, Zoya'nın 1939'dan beri akranlarının yanlış anlamaları nedeniyle sinir hastalığından muzdarip olduğunu söyledi. Sınıf arkadaşları, onun genellikle sessiz kaldığını ve "kendi içine çekildiğini" ifade etti. Zoya, bu yüzden tedavi görüyordu.

ASKER ARKADAŞI İHANET ETTİ

İstihbarat okulunun Komsomol organizatörü Vasily Klubkov'un, Zoya'yı Nazilere verdiğine dair bir iddia var. Bu, 2023’te Izvestia gazetesinde yayınlanan vaka materyallerine dayanıyor. İddiaya göre; Klubkov, birliğine döndükten sonra Almanlar tarafından esir alındığını ve birkaç girişimden sonra onlardan kaçmayı başardığını belirtti. Sorgulamalar sırasında genç adam ifadesini değiştirdi ve Zoya ile yakalandığını söyledi, ancak Nazilerle iş birliği yapmayı kabul edip silah arkadaşına ihanet ettikten sonra onu serbest bıraktılar. Bunun için Vasily vatana ihanetle suçlandı ve vuruldu. Araştırmacılar, ayrıca Klubkov'un kendisine iftira atmaya zorlandığını öne sürüyor.

ZOYA ASILDI MI?

Sorgulama sırasında Zoya Kosmodemyanskaya kendini Tatyana olarak tanıttı ve bir kez bile gerçek adıyla anmadı. Bu gerçek, Petrishchevo'da asılan kişinin Zoya olmadığına dair yaygın efsanenin temelini oluşturdu. Bu arada, Kosmodemyanskaya'nın tanıdıklarına göre; Nazilerin, Sovyetler Birliği'ne saldırmasından önce bile kendisine sık sık Tatyana diyordu. Bunu, beyaz Ruslar tarafından yakalanan ve şiddetli işkenceden sonra ölen İç Savaş'ın sevgili kahramanı Tatyana Solomakha'nın adı olduğu gerçeğiyle açıkladı.

Partizanın gerçek adı, ancak 1942'de öğrenildi. Bunu yapmak için kızın mezarını kazmaları gerekiyordu. Cesedi, öğretmeni ve sınıf arkadaşı tarafından teşhis edildi. Daha sonra okul arkadaşları olan Kosmodemyanskaya'nın annesi ve erkek kardeşi kimlik belirleme işlemine dahil oldu. Mezardan çıkarılan cesedin fotoğrafları onlara gösterildi ve Zoya olduğunu doğruladılar.

MEZARI DÖRT KEZ AÇILDI

İnsanlık dışı ama gerçek; Zoya Kosmodemyanskaya'nın mezarı dört kez kazıldı ve aynı sayıda tekrar gömüldü. Bunun nedeni, köyün dışına iki kez gömülmesi ve ardından kalıntılarının önce savaştan sonra restore edilen Petrishchev'in merkezine ve ardından yakıldıktan sonra Moskova'daki Novodevichy mezarlığına nakledilmesiydi. 

80’lerin sonlarında, insanlar birkaç kadının Zoya'nın mezarında toplandığını söylemeye ve burada kimin kızının gömülü olduğu konusunda tartışmaya başladı. Hatta kadınlardan biri, merhumun vücudundaki özel işaretleri tanımak için erkeklere cesedi kazmaları için rüşvet verdi. Kadın, bu işaretleri bildiği için kızın cesedinin mezardan çıkarılması komisyonuna mezara girenin kendi çocuğu olduğunu kanıtlamak istedi. Bu kişiler devlet tarafından engellendi ve Kosmodemyanskaya'nın mezara gömülmediği gerçeği böylece çürütüldü.