Ekoloji Birliği: Hasankeyf'e son darbeyi AİHM vurdu!

Ekoloji Birliği, AİHM’nin Hasankeyf ile ilgili kararına tepki gösterdi, "Karar, devletlerin ve şirketlerin tarihsel ve kültürel mekânlara yönelimini cesaretlendirecektir” dedi.

Ekoloji Birliği, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM), Ilısu Barajı'nın suları altında kalma tehdidindeki Hasankeyf ile ilgili kararına ilişkin yazılı açıklama yaptı.

'HASANKEYF'E SON DARBE!'

AİHM'in Hasankeyf başvurusunu reddetmesine tepki gösterilen açıklamada, kararın, tarihsel-kültürel ve ekolojik anlamda çok büyük bir öneme sahip olan Hasankeyf’in, kapitalist rantçılığa kurban edilmesi sürecindeki son darbe olduğu vurgulandı.

Açıklamada, AİHM’nin bu kararı, ekolojiyi ve insanlığın ortak kültürel mirasını korumak yerine, devletlerin ve şirketlerin ‘kalkınma ve enerji ihtiyacı’ taleplerinin daha çok önemsendiğini ortaya koyuyor. Bu kararın, davanın başvurusundan 13 yıl sonra, yani baraj inşaatının son aşamasında verilmesi, sergilenen tavrı daha da netleştiriyor" denildi.

'DEVLETLERİ VE ŞİRKETLERİ CESARETLENDİRDİ'

Ekoloji Birliği, şunları da kaydetti:

“AİHM’nin bu kararı birçok yerde, devletlerin ve şirketlerin tarihsel ve kültürel mekânlara yönelimini cesaretlendirecektir. Eğer Hasankeyf’in korunması yönünde bir karar verilseydi, başta Türkiye olmak üzere tüm devletlerin tarihsel-kültürel ve doğal mekânlara yaklaşımını koruyucu yönde değiştirecek bir etki sağlanabilirdi."