Ekolojistler, 'Kömürsüz Türkiye' için alanlarda

İzmir'de ekolojistler, 'Kömürsüz Türkiye' sloganıyla kampanya başlattı, alanlara çıktı.

Aliağa Çevre Platformu ile Aliağa Emek ve Demokrasi Güçleri, fosil yakıt tüketiminin ekosisteme verdiği zararlara dikkat çekmek amacıyla Fosil Yakıt Karşıtı Platform tarafından başlatılan '2030'da Kömürsüz Türkiye' kampanyası kapsamında Demokrasi Meydanı'nda açıklama yaptı. "Havana, suyuna, toprağıma dokunma", "Doğa varsa biz varız" ve "2030'da kömürsüz Türkiye istiyoruz" pankartlarının açıldığı eyleme, Ege Çevre ve Kültür Platformu (EGEÇEP) yöneticileri ile çok sayıda çevre örgütü temsilcisi katıldı.

Emekliler Sendikası Ege Bölge Temsilcisi Sebahattin Yeşiltepe, kömürlü termik santralleri nedeniyle her gün hava kirliliğinin büyüdüğüne işaret etti. Köylülerin kömür madenciliği bölgelerinde her gün zeytinini, evini, geçim kaynağını kaybetme tedirginliğiyle yaşadığını belirten Yeşiltepe, "Bizler doğayla uyumlu yeni bir başlangıç için, kömürden adil bir çıkışı daha geç olmadan başlatmak için 'Kömürden Adil Çıkış Hedef 2030 Bildirimizi' kamuoyuyla paylaşıyoruz; Yaşamı savunan herkesi taleplerimiz çerçevesinde bir araya gelmeye davet ediyoruz" diye konuştu.
Kömür madenciliği nedeniyle köylerlerin terk edildiğini söyleyen Yeşiltepe, "Kömürsüz bir geleceğe hazırlanmak zorundayız" dedi.

'KÖMÜRLÜ TERMİK SANTRALLER KAPATILMALI'

Kömürlü termik santrallerin 2030 yılına kadar kademeli olarak kapatılması çağrısında bulunan Yeşiltepe, taleplerini şöyle sıraladı:

"* Yeni kömür santralleri ve kömür madenleri için verilmiş izinler istisnasız iptal edilsin.
 
* Kömür madeni genişletmeleri durdurulsun.
 
* Kömür arama çalışmaları durdurulsun.
 
* Kömür madenlerinde ve termik santrallerde çalışan tüm emekçiler özlük haklarını ve geleceklerini güvence altına alacak programlarla desteklensin.
 
* Kömür bölgelerinde yaşanan ağır ekolojik yıkım ve buna bağlı insan sağlığındaki ve yerel ekonomideki çöküşün onarılması için etkilenen tüm ekosistemleri ve halkı kapsayan iyileştirme programları hayata geçirilsin.
 
* Krizlere karşı dirençli bir toplumu inşa etmek için şirketlerin çıkarlarını değil, kamu yararını, bilimi önceleyen politikalar geliştirilsin."
EGEÇEP Eş Sözcüsü Süleyman Eryılmaz, "Eğer biz fosil yakıtlardan çıkamazsak, yaşadığınız iklim krizinin daha büyüğüyle karşı karşıya kalacağız" uyarısında bulundu.
Kampanya kapsamında Denizli, Muğla, Adana, Eskişehir ve Hatay illerinde de ortak açıklama yapıldı.