Erciş’te şeker fabrikası var ama şeker pancarı yok

Erciş’te şeker fabrikası olmasına rağmen, binlerce insanın geçim kaynağı olan şeker pancarı AKP hükümetinin tarım politikalarından kaynaklı artık ekilmiyor. 

Van'ın verimli topraklara sahip ilçesinden biri olan Erciş'te bir çok ürün yetiştiriliyor. Bu ürünlerin başında ise şeker pancarı geliyor.

Geçmişte şeker pancarının yoğun bir şekilde ekilmesinden dolayı 1989 yılında ilçede şeker fabrikası kuruldu. Yaklaşık  30 yıldır yurttaşların geçim kaynağı olan şeker pancarı neredeyse artık hiç ekilmiyor. 

Yıllardır tarlasına şeker pancarı eken çiftçi, tarlasını ya ekmiyor ya da başka bir ürün ekiyor. Erciş’te şeker pancarı ekilmediği için şeker pancarı başka il ve ilçelerden geliyor.

Devletin, şeker pancarı üreticilerine kota uygulamasının ardından kota fazlası olan ürünler ise, şeker fabrikası tarafından alınmadığı için tarlada çürüdü. 

DEVLET ÜRETİMİ BİTİRDİ

Şeker pancarı çiftçisi yıllardır, ürününü sattığı devletten parasını alamayınca bankalardan aldığı kredileri ödeyemedi. Bu sebepten dolayı icralık olan çiftçilerin tarlaları bankalar tarafından ellerinden alındı.

Tarımı bitirmek için elinden gelen herşeyi yapan AKP, son olarak mazota ve gübreye uyguladığı zamlarla şeker üretimini bitirdi.

Büyük mağduriyet yaşayan çiftçiler, şeker pancarı üretiminden vazgeçmek zorunda kaldı. Devletin yıllardır kendilerini sömürdüğünü belirten çiftçiler, zarar ettiği bir ürünü ekmenin bir anlamı olmadığını söyledi. 

Güvenlik gerekçesiyle ismini açıklamak istemeyen Ercişli bir çiftçi, AKP ve yandaşlarının üretim düşmanı olduğunu söyledi.

AKP’yi, ülkenin başına gelen en büyük felaket olarak  tanımlayan Ercişli çiftçi, barışın ve insanlığın düşmanı olan AKP hükümetinin tek amacının  sömürü ve rant olduğunu belirtti.