Erdîş’te çiftçilik artık zor

Erdîş’te (Erciş) yanlış tarım politikaları çiftçiliği bitirdi. Çiftçiler, ekonomik kriz nedeniyle ektiği ürünlerden zarar ediyor.

Tarımın ve hayvancılığın merkezi konumunda olan Wan ve ilçelerinde her türlü tarım ürünleri yetişiyor. Verimli topraklara ve zengin su kaynaklarına sahip Erdîş, yanlış tarım politikaları, tarım ürünlerine konulan kotalar ve düzensiz kentleşme nedeniyle tarımsal üretimini yitiriyor. 


Erdîş’in ovasında üzüm, patates, buğday, şeker pancarı, lahana ve her türlü sebze türü ile elma, armut, kayısı, ceviz ve dut ağaçları bulunuyordu. Bölgenin tarım ambarı olarak bilinen Erdîş’te bugün tarım alanları yok denecek kadar azaldı. 10 yıl öncesine kadar tüm bölgenin meyve ve sebze ihtiyacının fazlası Erdîş’te karşılanıyordu. Özellikle sebze, üzüm, lahana, patates, elma, kayısı gibi birçok ürün, Erdîş ile anılıyordu. Erdîş’te daha önce ekilen birçok ürün artık ekilmemeye başlandı. Çok az tarım alanın kaldığı Erdîş’te, çiftçilik de bitiyor.

MASRAFIMIZI BİLE ÇIKARTAMIYORUZ

Erdîş’te çiftçilik yapan Mustafa Yılmaz, geçen yıl tarım ürünlerinde çok mahsul elde ettiklerini bu yıl ise tarım ürünlerinde verim alamadıklarını söyledi. Ekonomik kriz nedeniyle işçiliğin ve masrafın çok fazla olduğunu söyleyen Yılmaz, mazotun pahalı olması nedeniyle ürünleri götürüp başka yerde satamadıklarını belirtti. Erdîş ile Çaldıran arası 60 kilometre olmasına rağmen Erdiş’ten Çaldıran’a arabayla ürün götürdüklerinde 2 bin TL’den fazla yakıt parası ödemek zorunda kaldıklarını ifade eden Yılmaz, “Mazot fiyatının çok yüksek olması çiftçiyi çok zorluyor. Tarlamı ekmek için tanesi 3 TL’den 3 bin fide aldım. Sadece fidelere 9 bin TL verdim. Bu kadar masraf yaptım ama bir şey kazanamıyoruz, masrafını bile çıkartamıyoruz. Bu gün tarım işini bırakıp inşaatta çalışsam daha çok para kazanırım. Bu tarlada 5 kişi çalışıyoruz ama bir şey kazanamıyoruz” dedi.

Çiftçilik yapmadan önce kamyonculuk yaptığını söyleyen Yılmaz, “Arabamı sattım, tarımla uğraşmaya başladım. Burada elde ettiğim ürünleri, Ebex, Bêgir, Wan merkeze götürüp, satıyorum. Ürünlerimizi kendimiz satmaya çalışıyoruz. Eğer ürünlerimizi kendimiz satamazsak bir şey kazanamayız. O yüzden kendi ürünlerimizi kendimiz satmaya çalışıyoruz, yoksa çok zarar ederiz. Çiftçi bir şey kazanamıyor, kazanan komisyonculardır” şeklinde konuştu.