Evcil kediler biyoçeşitlilik için ‘felaket’ mi?

IPCC uzmanı François Gemenne, evcil kedilerin biyoçeşitlilik için bir "felaket" olduğunu belirtti.

Fransız LCI televizyonunda konuşan Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) uzmanı François Gemenne, evcil kedilerin biyoçeşitlilik için bir "felaket" olduğunu ifade etti.

Gemenne, kedinin özellikle kentsel alanlarda kuşları ve küçük memelileri avlaması nedeniyle biyoçeşitliliğin kaybından sorumlu olduğunu söyledi.

Uzman ayrıca köpeklerin de bu konuda geride kalmadığını, beslenmeleri için gereken ürünlerin ormansızlaşmaya neden olduğunu belirtti.

Gemenne, "Kedi, özellikle kuşları ve küçük memelileri avladığı için kentsel alanlarda biyoçeşitliliğin kaybından sorumlu olanlardan biridir (…) Köpekler de iklim için bir felaket çünkü beslenmeleri gerekiyor ve günümüzde ormansızlaşmanın büyük bir kısmı ekinler için kullanılıyor ve bunlar da evcil hayvan maması için kullanılıyor” dedi.

The Guardian tarafından 12 Aralık'ta gündeme getirilen Nature dergisinin yeni bir araştırması, Fransızlar arasında popüler olan bu kedigillerin, koruma altındaki yüzlerce tür dahil olmak üzere binlerce hayvan türünü öldürdüğünü ortaya koydu.

Nature dergisinin araştırması, kedilerin dünyanın en sorunlu istilacı türlerinden biri olduğunu gösteriyor. Fransa, 15 milyon kediyle Avrupa'daki en büyük kedi nüfusuna sahip ülke.

Araştırma, kedilerin 981 kuş türü, 463 sürüngen, 431 memeli, 119 böcek türü ve 57 amfibi dahil olmak üzere 2 binden fazla hayvan türünü avladığına dikkat çekiyor.

Avustralya'da İstilacı Türler Konseyi tarafından yapılan bir araştırmaya göre, kediler sadece Avustralya'da her yıl 300 milyondan fazla hayvanı öldürüyor. Sonuç olarak, kedilere karşı radikal bir önlem olan hapsetme uygulanıyor. Ülkenin bazı eyaletlerinde, kedi sahiplerinin sahiplendikleri kedi sayısına sınırlama getirildi. Geçtiğimiz temmuz ayında Batı Avustralya Çevre Bakanı Reece Whitby, vahşi kedi öldüren robotların yerleştirileceğini bile duyurdu.

Nature araştırması ise zararsız, uyarlanmış çözümler olarak, nesli tükenmekte olan türleri korumak için tasmalara zil takma gibi önerilere yer veriyor.