Fransa’da nükleer atık depolamaya karşı gösteriler

Fransa’nın doğusunda nükleer atık transferine karşı yüzlerce çevrecinin yaptığı gösterilerde polisle sert çatışmalar yaşandı.

Ülkenin doğusundaki Grand-Est bölgesine bağlı Meuse ilinde nükleer atıkların gömülmesi için tasarlanan ‘Cigeo Projesi’ne karşı bine yakın çevreci gösteri düzenlerken, çıkan çatışmalarda çok sayıda kişi yaralandı.

Gösteriler esnasında polis ve jandarmanın tazyikli su, gaz ve ses bombaları kullandığı öğrenildi. AFP’ye konuşan çevrecilerden biri, polisin saldırısı nedeniyle en az 10 çevrecinin yaralandığını ve birinin durumunun ağır olduğunu söyledi.

Meuse Valiliği tarafından yapılan açıklamada ise, iki jandarmanın göstericiler tarafından atılan maddeler yüzünden yaralandığı savunuldu.

GÜVENLİLİĞİNE DAİR ENDİŞELER HAKİM

Bure kasabasında inşası planlanan nükleer atık depolama merkezininin güvenliliği hakkında Ulusal Atom Güvenliği Ajansı (ASN) tarafından hazırlanan bir raporda olumsuz görüşler belirtilmişti. Normal şartlarda 100 bin yıl boyunca sızmaması planlanan nükleer atıkların olası sıcaklıklar halinde yer yüzeyine çıkmasına dair endişeler hakim.

ANDRA adlı kamu kuruluşu tarafından Bure kasabası ile Fransa’nın diğer bazı kentlerinde yapılacak atık depolama merkezlerine karşı tepki yüksek. 

YENİ ÇEVRE BAKANININ TAVRI MERAK EDİLİYOR

Yerin en az 500 metre altına gömülmesi planlanan nükleer atıklara karşı çevre ve iklim konularındaki duyarlılığıyla bilinen yeni Çevre Bakanı Nicolas Hulot’nun henüz görüş bildirmemiş olması dikkat çekiyor.

Gösterilerde birçok eylemci, Hulot’nun daha önceleri bir eylemde ‘Bure-Cigeo projesine hayır diyorum’ pankartını taşıdığı bir resmi de paylaştılar.

ABD’nin ardından nükleerden elektrik üretiminde ikinci sırada yer alan Fransa, elektriğin dörtte üçünü nükleerden elde ediyor. Ayrıca nükleer teknolojisinde öncü olan Fransa’nın nükleer atıklara ilişkin projeleri tartışmalı.

Fransa’da halen işletilen bazı nükleer santrallerin de yeterli derecede güvenli olmadığına dair raporlar basına yansımıştı.