Fransa ‘meteorolojik bomba’ denilen fırtınaya hazırlanıyor

Atlantik üzerinden gelen alçak basınç sisteminin bu çarşamba kuzeybatı Fransa'da saatte 170 km'ye varan rüzgarlarla şiddetli olması bekleniyor.

Fansa metroloji servisi, “meteorolojik bomba” olarak da değerlendirilen “Ciaran” fırtınasının 1 Kasım Çarşamba akşamından Perşembe sabahına kadar kuzeybatı Fransa'yı etkisi altına alacağı uyarısında bulundu.

Saatte 170 km'ye varan rüzgarlar, kıyılarda heybetli dalgalar ve hatta deniz seviyesinde yükselmeye neden olabilecek.

Sahil kesimlerinde halk barikatlar kurarken, demiryolu şirketi SNCF de bazı bölgelerde önlem olarak tren seferlerini iptal etme kararı aldı.

Meteorolog Guillaume Séchet, "Bretonya için unutulmayacak bir fırtına olacak" yorumunda bulundu.

Le Figaro gazetesine göre Atlantik'in diğer tarafında, Amerika Birleşik Devletleri'nin kuzey doğusunda ortaya çıkan alçak basınç sistemi, Guillaume Séchet'in deyimiyle "çok güçlü olan jet akımı tarafından" itilerek birkaç gün içinde Avrupa'ya doğru hareket etti.

Séchet’e göre  "alçak basıncın merkezindeki basınç çok hızlı bir şekilde düşecek" ve rüzgârları körükleyecek. Bu bir "meteorolojik bomba" olarak ifade ediliyor. Uzman Séchet, bu terimin depresyonun yıldırım gibi gelişmesini, "24 saat içinde en az 24 hektopaskal düşüşle çok hızlı bir derinleşmeyi" çağrıştırdığını ifade ediyor.