Fransa yenilenebilir enerji payını katlayacak

Bir haftadır akaryakıt fiyatları üzerinden hayat pahalılığına karşı gösterilerin devam ettiği Fransa’da hükümet, elektrik ve akaryakıttaki yenilenebilir enerji payını ciddi oranda arttırmayı hedefliyor.

Çevre ve Ekolojik Dönüşüm Bakanı François Rugy tarafından Libération gazetesine yapılan açıklamada, 2030 yılına dair yenilenebilir enerji hedefleri ‘Uzun Süreli Enerji Programlaması’ kapsamına dahil edilecek.

2030 yılına kadar yenilenebilir kaynaklardan üretilen elektrik üretiminin payının yüzde 40’a çıkarılmasını hedeflediklerini ilan eden De Rugy, gazın yanı sıra akaryakıtlarda da fosil olmayan kaynaklara ağırlık verilecek.

ISINMA, AKARYAKIT VE TAŞIT HEDEFLERİ

Mevcut doğal gaz tüketiminin yüzde 10’unun metanizasyon denilen yöntemle elde edilmesini amaçlayan hükümet, ısınmanın yüzde 38’ini de yenilenebilir kaynaklardan sağlamayı planlıyor. Benzer şekilde petrole alternatif olan ‘fosil olmayan’ akaryakıt türlerinin toplamdaki payının yüzde 15’e çıkarılması öngörülüyor.

Fransa’nın küresel ısınmayı önlemeye yönelik iklim hedeflerini gerçekleştirebilmesi ve özellikle de büyük şehirleri etkisi altına alan hava kirliliğini önlemesi için fosil yakıt kullanılmayan araçların oranını da arttırması gerekiyor. Bu kapsamda önümüzdeki 12 yıl içinde elektrikle çalışan motora sahip araçların oranının yüzde 20’ye çıkarılması amaçlanıyor.

AKARYAKIT FİYATLARINDA GERİ ADIM ATILMASI İKLİMDEN VAZGEÇİLMESİ DEMEK

Genel toplamda ise petrol, kömür ve doğal gaz gibi ‘fosil enerjilerin’ payının beşte iki oranında azaltılması hedeflenecek.

Geçtiğimiz hafta özellikle akaryakıt fiyatlarına yönelik zamlar nedeniyle başlayan ‘sarı yelekliler’ eylemlerine rağmen hükümetin geri adım atmayacağı savunuluyor. Akaryakıt fiyatlarını düşürmek yerine zamlardan en çok etkilenen bu kesime farklı yardımlarla destek verilmesi, hükümetin küresel ısınmaya yönelik hedeflerinde kararlı olduğu imajını da güçlendirecek.