Gabar, bahar gibi rengârenkti

Dersim’de şehit düşen Recep Karataş’ı (Roj Gabar) anlatan ağabeyi Burhanettin Karataş, “Kardeşim Mart gibi, bahar gibiydu; rengârenkti” dedi.

Dersim’de 7 Kasım 2016’da yapılan hava bombardımanında 14 arkadaşıyla beraber şehit düşen ve provokasyonlar nedeniyle cenazesi 4 gün sonra defnedildiği mezardan çıkarılan Recep Karataş’ı (Roj Gabar), ağabeyi Burhanettin Karataş anlattı.

Recep Karataş (Roj Gabar), Erzurum’un Tekman ilçesine bağlı Kayaboğaz köyünde 5 Mart 1992'de dünyaya gelir, 5 yaşına kadar burada kalır. Ailesinin ekonomik nedenlerle göç etmek zorunda kaldığı İzmir’in Buca ilçesine bağlı Gediz Mahallesi’nde büyüyen Karataş, çocukluğundan itibaren heybeti ve merhameti ile tanınır.

YURTSEVERLİĞİYLE ÖNE ÇIKAR

Karataş, henüz 15 yaşında çalışmak zorunda kalır. Ağabeyleri ile birlikte İzmir Sebze Hali’nde çalışan Karataş, yurtseverliğiyle öne çıkar. Karataş, dilinden düşürmediği “Gençler dağlara haydi dağlara” sözleri ile akıllarda yer edinir.

NİŞANLISI İLE KONUŞTUKTAN SONRA

Karataş, nişanlanır ve evlilik hazırlıkları yapar. Ancak zulme karşı mücadele etmesi gerektiğini düşünen Karataş, nişanlısına “Gitmeyi düşünüyorum ama bil ki senden kaçmıyorum” diyerek dilinden düşürmediği sözlerin izini sürerek, Temmuz 2015'ten itibaren özgürlük mücadelesindeki yerini alır.

ZULME KARŞI DURURDU

Ağabeyi Burhanettin Karataş, “Recep hem kardeşim hem evladım gibiydi. Elimde büyüdü. Merhametliydi. Kimin yardıma ihtiyacı varsa koşardı. Fedakardı. Duyarlılığını anlatmayacak olan yoktu. Ailesine karşı da öyleydi. Çevresine karşı da. Yani kim sıkıntıda ise onun yanındaydı. Mart gibi, bahar gibiydi. Rengârenkti. Zulme karşı direnen bir kahramandı” diyor.

VAKTİ GELMİŞTİ VE GİTTİ

Kardeşinin özgürlük mücadelesine katılmadan önceki günlerini anlatan ağabey Karataş, şöyle devam ediyor: “Recep Kobanê serhildanını gördü. Bu vahşeti, bu zulmü gördü. O zulme daha fazla dayanamadı. Kobanê alındıktan sonra DAİŞ’liler canlı bomba ile saldırmıştı. Haberlerde gördü Recep bunu. Yaklaşık 90 kişi yaşamını yitirmişti. Recep buna dayanamadı. Onun için artık varsa yoksa gidip bu zalimlere karşı savaşmak vardı. Sonra 7 Haziran seçimlerinde olanlar, Türkiye’de yeniden savaşın başlaması, insanların ölmesi Recep’i iyice öfkelendirmişti. Recep için gitme vakti gelmişti ve gitti..."

CENAZESİ MEZARDAN ÇIKARILDI

Karataş’ın cenazesi İzmir’in Buca ilçesinde yaşayan ailesi tarafından Buca Kaynaklar Mezarlığı’nda defnedilmek istenmişti. Ancak Buca’da “Mezar yeri olmadığı” gerekçesiyle yoğun asker ve polis ablukası altında Torbalı ilçesinde bulunan Ayrancılar Mahallesi Mezarlığı’nda defnedilmişti. Türk basınında çıkan haberler üzerine provokasyonlar gelişince Karataş’ın cenazesi 4 gün sonra jandarma eşliğinde defnedildiği yerden alınarak, memleketi Erzurum'un Tekman ilçesinde yeniden defnedilmişti.