Gelenek adı altında yunus balığı katliamı yaptılar

Faroe Adaları’nda gelenek adı altında 500 yunus balığı katledildi. Sea Shepherd derneği, Faroe Adaları’nı boykota çağırdı.

Her yıl “grind” ya da “grindadrap” adı verilen gelenek kapsamında yunus balıkları gemilerle bir koyda sıkıştırıldıktan sonra, balıkçıların eline düşerek bıçaklarla vahşice katlediliyor.

Yılın başından bu yana beş kez “grind” etkinliği yapıldı. Faroe Adaları hükümet sözcüsü 14 Haziran günü iki “grind” yapıldığını, birinde 266 yunus balığı, diğerinde 180 yunus balığının yakalandığını bildirdi.

Her yıl kanla kızıla deniz suları ve öldürülen memelilerin sıralı halde dizilişleri medyaya yansıyor.

Sea Shepherd derneği Twitter üzerinde yaptığı açıklamada aralarında hamile dişiler, yavrular ve iki bebeğin de bulunduğu yüz pilot balina bıçaklarla katledildiğini kaydetti. Dernek, “Geçen aydan bu yana Faroe Adaları'nda 231 pilot balina öldürüldü” dedi.

Okyanusların korunması için mücadele eden sivil toplum örgütü, halkı Faroe Adaları’ndan gelen balık ürünlerini boykota çağırdı.

Sea Shepherd’a göre bu balıklar Findus gibi "en büyük markalarda", "Lidl veya Leclerc gibi distribütör markalarda" ve aynı zamanda "birçok bağımsız balıkçı ve markette" bulmak mümkün.

Dernek, "Faroe balıklarının ticarileştirilmesi, takımadaların ekonomisini desteklemek ve dolayısıyla bu katliamları (istemeden bile olsa) desteklemek anlamına gelir" dedi.