Güney Afrika tarımsal arazileri kamulaştırıyor

Güney Afrika Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa, anayasal düzenleme ile tazminat ödemeden işlenebilir toprakların kamulaştırılmasını hızlandırmak istiyor. Bu arazilerin siyah azınlık ve yoksullara dağıtılacağı bildirildi.

Cumhurbaşkanı Ramaphosa, Salı akşamı televizyonda yaptığı açıklamada “ANC (Afrika Ulusal Kongresi) parlamenter süreç yoluyla, zararı karşılanmadan toprakların kamulaştırılması koşullarını daha açık bir şekilde tanımlayan Anayasal bir düzenlemen için önerisini tamamlayacak” dedi.

Bu değişimin “ekonomik büyümenin de önünü açabileceğini” ifade eden Cumhurbaşkanı, “Açık ki halkımız zararı telafi edilmeden toprakların kamulaştırılması konusunda Anayasa’nın daha net olmasını istiyor” diye ekledi.

Güney Afrika’da en verimli toprakların büyük bölümü halen beyaz çiftçilerin elinde bulunuyor. Apartheid rejimine 24 yıldır son verilmesine rağmen beyazlar, işlenebilir arazilerin yüzde 73’ünü kontrol ediyor.

Anayasal değişiklik ile bu toprakların kamulaştırılarak, siyahlara ve yoksullara dağıtılması bekleniyor. Sözkonusu toprakların, zararı telafi edilmeden kamulaştırılması ülkeyi bölen sorunların başında geliyor.

Güney Afrika hükümeti şimdiye kadar toprakların devredilmesi için satıcı ile alıcı arası arasında bir “rıza” politikası yürütüyordu.

Ancak Şubat ayında yasa koyucular, toprakların telafisiz bir şekilde zorla kamulaştırılması için Anayasa’nın yeniden yazımı lehine bir komisyon kurulmasını oyladı.

Rapmaphosa’ya göre bu düzenleme ile bir adaletsizlik düzeltilecek, ekonomik kalkınma ilerletilecek, tarımsal üretim ve beslenme güvenliği arttırılacak.

ANC; Anayasa’da değişiklik için yeterli üçte iki çoğunluğa sahip değil. Ancak ANC, Ekonomik Özgürlük için Savaşçılar isimli radikal sol parti EFF’nin desteğini alabilir.