Guterres: İklimin yol açtığı zararları ciddiye almanın zamanı

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, iklim değişikliğinin, özellikle gelişmekte olan ülkelerde yol açtığı zararlara ilişkin “ciddi bir tartışmanın” ve “belirleyici eylemlerin” zamanı olduğunu söyledi.

Mısır’ın Şarm El Şeyh kentinde yapılacak iklim zirvesi COP27’ye iki aydan az bir süre kalırken, Antonio Guterres ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdul Fettah El Sisi, kalkınmış ve kalkınmakta olan bazı ülkelerin liderleri ile videokonferans yoluyla basına kapalı toplantı gerçekleştirdi.

BM Genel Sekreteri, Paris İklim Anlaşması’nda küresel ısınmanın +1,5°C ile sınırlandırılması hedefine gönderme yaparak, “Benim mesajlarım açık oldu. İklim aciliyetine ilişkin:  +1.5°C hedefi suni solunum cihazı altındadır. Ve hızla zayıflıyor” dedi.  Guterres, “+3°C’ye doğru gidiyoruz” diye ekledi.

Hükümetleri COP27’ye kadar “dört yakıcı soruna” yönelmeye çağıran Guterres, bunları şöyle sıraladı: Emisyonları azaltma konusunda hırsları yükseltmek, en savunmasız ülkelere yardım etmek, etkilere ve artırılması gereken fonlara uyum sağlamak ve son olarak ‘kayıp’ ve ‘hasar’.

Antonio Guterres, "Bu konuda ciddi bir tartışma yürütmek ve belirleyici eylemlerde bulunmanın tam zamanı" dedi.

Mısır'daki COP27'nin de bu şekilde ele alacağını umut eden Guterres, bunu bir "iklim adaleti, uluslararası dayanışma ve güven inşası" meselesi olarak gördü.