Guterres: İnsanlık doğaya karşı kitlesel imha silahına dönüştü

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, biyoçeşitlilik üzerine COP15 zirvesi öncesi Montreal’daki bir törende yaptığı konuşmada insanlığın “tuvalet gibi kullandığı” doğaya karşı “kitlesel imha silahın” dönüştüğü tepkisinde bulundu.

BM Genel Sekreteri yaptığı konuşmada "Kontrolsüz ve eşitsiz ekonomik büyüme için sınırsız iştahımızla insanlık bir kitlesel imha silahı haline geldi” dedi. Guterres, insanlığın doğaya “tuvalet gibi” davrandığı tepkisinde bulundu.

Montreal’daki törende Kanada Başbakanı Justin Trudeau’nun konuşması da yerli bir halkın temsilcilerinin yaptığı eylem nedeniyle birkaç dakika kesintiye uğradı. On dolayındaki eylemci “Yerli soykırımı=Ekosid” yazılı pankart açtı. Bu eylem, salondakilerin bir kısmının alkışları ile destek gördü.

COP15 zirvesini bekleyen büyük sorunlar var. Bir yanda yok olma tehdidi altındaki milyonlarca tür, arazilerin üçte birinin bozulması ve verimli toprakların yok olması dururken, diğer yanda okyanusların bozulmasını hızlandıran kirlilik ve küresel ısınma yer alıyor.

Kimyasal ürünler, plastikler ve atmosfer kirliliği torağı, suyu ve havayı boğarken, fosil enerjiler yakılmasından kaynaklı küresel ısınma, aşırı sıcak hava dalgaları, orman yangınları, kuraklık ve sel felaketleri eşliğinde iklim kaosuna yol açıyor.

7 -19 Aralık tarihleri arasında 200’e yakın ülke, doğa için on yıllık bir anlaşma imzalamak ve böylece altıncı bir kitlesel yok oluştan kaçınmak için toplanıyor. Ancak, 2030 yılına kadar ekosistemleri korumaya yönelik yaklaşık yirmi hedefi kapsayan müzakerelerin sonucu belirsizliğini koruyor.

BM Genel Sekreteri Guterres, "Bugün doğayla uyum içinde değiliz, aksine çok farklı bir melodi çalıyoruz" diyerek bu melodi için "yıkım aletleriyle çalınan bir kaos kakofonisi" ifadesini kullandı.

“Ve sonunda kendimizi vekaleten öldürüyoruz” diye ekleyen Guterres, bu durumun istihdam, açlık, hastalık ve ölümle üzerindeki yansımalarına da dikkat çekti.

Ekosistemin tahrip edilmesinden kaynaklı ekonomik kayıpların 2030 yılından itibaren yılda 3 bin milyar dolar olması tahmin ediliyor.