Colemêrg'de ot toplama zamanı başladı

Colemêrg’de hayvancılıkla uğraşan çiftçi, kış aylarında hayvanlarını beslemek için ot toplamaya başladı. Tırpanla kesilen otlar, toplanıp, bağ haline getirildikten sonra üst üste istifleniyor.

Colemêrg’de halkın önemli geçim kaynaklarından biri olan hayvancılık için ot toplama zamanı başladı. Hayvancılıkla uğraşan kent sakinlerinin hayvan besini olarak Mart ve Nisan aylarında ektiği yonca ve kulunga gibi otları, yaz sıcakları altında biçilip, toplatılıyor.


Ot biçmek ve toplamak için sabah saat 4’te kalktıklarını belirten çiftçi Rahmi İhtiyatoğlu,  topladıkları otları daha sonra bağlayıp, bağ haline getirdiklerini söyledi. Kış ayları için burada topladıkları otları istiflediklerini söyleyen İhtiyatoğlu, “Bu otları kış aylarında hayvanlarımıza veriyoruz. Ama ekonomik kriz olduğu için artık geçinemiyoruz. Artık ne çiftçilik, ne hayvancılık bizi kurtarıyor. Ot biçmek için tuttuğumuz tırpancılara günlük bin TL veriyoruz, yakıtın çok yüksek olması nedeniyle arabayla köyle gelemiyoruz. Geçen yıl arabaya 50 TL verip köye geliyorduk ama şimdi 300 TL’ye gelmiyorlar.

Masraflarımızı dahi çıkartamıyoruz. Koyunlarımızı, ineklerimizi sattık şimdi otumuzu da satıp, buradan gideceğiz. Çünkü bu krizle artık kazanamıyoruz. Seçimden sonra kriz daha da büyüdü, hiçbir şey alamıyoruz. Artık yakıt alınamıyor, buraya arabayla gelemiyoruz. Çünkü masrafını çıkartamıyor. Yani biz zarardan başka bir şey yapmıyoruz. Çok çalışmamıza rağmen hiçbir karımız yok. Her şeyden zarar ediyoruz” diye konuştu.