Hakkari kaleleri işgal altında

Hakkari merkezde bulunan tarihi Mir ve Bay kaleleri, yıllardır Türk devlet güçlerinin işgali altında.

Tüm Kürt kentlerinde olduğu gibi, Hakkari’deki tarihi yapılara da Türk devlet güçleri tarafından el konulmuş durumda.

Mir Kalesi, Hakkari kent merkezine adım attığınız anda heybetiyle göze çarpan ilk yapıt. Tüm şehir merkezini gören  200 metre yükseklikteki bir tepe üzerinde kurulmuş. Hakkari Valiliği tarafından 1969'da park yapma bahanesiyle kalenin üst terası ile terasları birbirine bağlayan yamaçlardaki tüm tarihi kalıntıları iş makineleriyle sökerek tahrip edildi. Kaledeki tarihi Kürt yapılarını yok eden devlet, 12 Eylül Darbesi'nden sonra  Mir Kalesi’ni kendi güçlerine verdi. Kale, 39 yıldır devlet güçlerinin işgali altında. Binlerce yıllık geçmişe sahip olan Mir Kalesi, Kürt mirlerinin yönetim merkezi olarak kullanılıyordu.

BAY KALESİ'Nİ TAHRİP ETTİLER

Devlet güçleri işgali altında olan bir diğer kale ise  Bay Kalesi. Hakkari merkezinin güney tarafında ve merkeze 7-8 km uzaklıkta bulunan Bay Kalesi, 2 bin 25 metre yükseklikte sarp ve kayalık bir tepe üzerine kurulu. Yıllardır devlet güçleri tarafından işgal edilen kalenin mimari dokusu büyük ölçüde tahrip edilmiş durumda. Kalenin en üst kesiminde moloz taşlar ve Horasan harcı ile tutturulmuş duvar izleri bulunuyor. Kale içine ve etrafına dağılmış seramik parçalarından yapılan incelemelerden Hakkari'de Demir Çağ’ndan Ortaçağ sonlarına kadar yerleşimin olduğu anlaşılıyor. Kaleyi tahrip eden askerler, kaleye çıkılması için kuzey kenarında yarıya kadar araba yolu açmış.

HALKA VE TURİZME YASAK

Kentin tarihi ve turizmi açısından hayati öneme sahip bu iki kale, yıllardır devlet güçlerinin işgali altında olduğu için hem yurttaşların hem de turistlerin ziyaretine kapalı. Kürt tarihi ve yapılarını tahrip eden devlet, bu iki kalede bulunan binlerce tarihi eseri de ya yok etti ya da kaçırdı.

DBP’li Hakkari Belediyesi Eşbaşkanları, 1995'de Hakkari Belediyesi tasarrufuna verilen Mir Kalesi'nin tekrar halka sunulması ve belediye tasarrufunun güçlenmesi için 11 Eylül 2014'te Milli Savunma Bakanlığına karşı dava açmıştı. Ancak, bu girişimlerden sonuç alınamadı. Kürt tarihinde önemli bir yere sahip olan bu iki kale, türk devlet güçlerinin işgali altında olmaya devam ediyor.