Hasankeyf’te yine dinamitle yıkım

Türk devleti, Hasankeyf’i yıkmaya devam ediyor. Ilısu Barajı için 12 bin yıllık tarihi yok eden devlet, tarihi bölgeyi inşaat alanına çevirtirken, dinamit kullanılarak kayaları paramparça ettirdi.

Tarihi Hasankeyf’te yıkım durmak bilmiyor. Daha önce kullanıldığı için büyük tepki toplayan dinamit yine kullanıldı. Bugün bir kez daha Rüzgar Dağcılık ve Endüstriyel firmasıyla birlikte kayalar dümdüz edilirken, iş makinelerinin geçiş güzergahına dönüşen kale içerisinde bulunan büyük bir kaya kütlesi ise dinamit kullanılarak yıkıldı.

Hasankeyf’te devam eden yıkımda daha önce de dinamit kullanılmıştı. Her karışı tarih olan Hasankeyf’te bugüne kadar onlarca kaya levye ve dinamitler kullanılarak paramparça edildi. Küçük kayalar ise iş makineleriyle yıkıldı. Yine 200’den fazla mağara tahrip edilerek, betonla dolduruldu. Tarihi kentten geçen Dicle Nehri’nin büyük bir bölümü de kumlarla doldurularak, ekosisteme zarar verildi.

Batman Valiliği, daha önce görüntülere rağmen kayaların dinamitle yıkılmadığını iddia ederek, “ekolojik kırıcılarla” zarar vermeyerek yıktıklarını savunmuştu.