Hava kirliliği her yıl 7 milyon kişiyi öldürüyor

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)’ye göre hava kirliliği her yıl 7 milyon kişinin hayatına mal oluyor.

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom, Cenevre’de yaptığı açıklamada hava kirliliğine karşı etkili mücadele etmeye çağırdı.

Dünya genelinde her 10 kişiden 9’unun yüksek oranda zehirli maddeler içeren havayı soluduğunu belirten Adhanom, hava kirliliğinin özellikle yoksulların hayatını tehdit ettiğini kaydetti.

Adhanom, hava kirliliği nedeniyle hayatını kaybedenlerin yüzde 90'ının kalkınmakta olan ve kalkınmanın eşiğindeki ülkelerde yaşadığını sözlerine ekledi.

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom, Asya ve Afrika'nın krizin en yoğun şekilde görüldüğü bölgeler olduğunu dile getirdi.

Örgüte göre dünya genelinde yaklaşık 3 milyar kişi evlerinde sağlığa zararlı duman oluşmadan yemek pişirme imkanına sahip değil.

Açık ateşte yemek pişirme ve bunun sonucunda oluşan dumanın milyonlarca kişinin hayatını kaybetmesine neden olduğu kaydediliyor.

DSÖ’ye göre ayrıca dünya genelinde 4 milyon 200 bin kişi doğrudan kirli havayı teneffüs ettiği için hayatını kaybediyor.

Bununla birlikte sanayi tesisleri, otomobiller ve diğer ulaşım araçlarının çıkardığı zararlı gazların ölümlerde büyük rol oynadığı belirtiliyor.

Sağlık örgütü, kirli hava partikülleri solunum yollarına, ciğerlere ve oradan da kan-dolaşım sistemine girerek insan sağlığını tehdit ettiğinin altını çiziyor.