Her 6 çocuktan biri savaş ve çatışma bölgelerinde yaşıyor

Save the Children adlı kuruluş tarafından yayınlanan bir araştırmaya göre, dünya üzerindeki her 6 çocuktan biri savaş veya çatışmaların olduğu ülkelerde yaşıyor.

Dünyada savaş ve çatışmaların olduğu ülkelerde 375 milyon çocuğun yaşadığına dikkat çekilen araştırmada, bunun ise tüm dünyadaki çocukların altıda birine denk geldiği vurgulandı. Araştırmada, bu oranın 20 yıl öncesine oranla yüzde 75 arttığı kaydedildi.

AFRİKA’DA BEŞTE BİRİ ÇATIŞMA BÖLGELERİNDE YAŞIYOR

Ortadoğu ve Afrika ülkelerinde çocukların beşte ikisinin çatışma bölgelerinde yaşadığı belirtilen araştırmada, çocukların özellikle bu ülkelerde tehlike altında olduğu dile getirildi.

ÖLÜMLER YÜZDE 300 ARTTI

Araştırmaya göre, öldürülen, yaralanan veya çatışmalardan zarar gören çocukların sayısı son 10 yılda yüzde 300 oranında arttı. Ayrıca savaş ve çatışmaların olduğu ülkelerdeki çocukların sağlık ve eğitim hizmetlerinden yararlanamadığı vurgulandı.

ÇOCUKLAR İÇİN EN TEHLİKELİ ÜLKELER

Savaşlar nedeniyle çocukların onlarca ülkede tehlike altında olduğuna işaret edilen araştırmada, listenin başında ise Suriye’nin geldiği belirtildi. Suriye’den sonra Afganistan ve Somali en tehlikeli diğer ülkeler oldu.

Savaşlar ve çatışmaların çocukların yaşamını en fazla tehdit ettiği diğer ülkeler ise şöyle sıralandı: Yemen, Nijerya, Güney Sudan, Irak, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Sudan ve Orta Afrika Cumhuriyeti.

10 YILDA 50 BİN ÇOCUK SİLAH ALTINA ALINDI

Araştırmaya göre, son 10 yılda ‘asker’ olarak silah altına alınan çoçukların sayısı 50 binin üzerinde idi. Yine savaş ve çatışmaların en az üçte birinde çocuklara yönelik cinsel istismar vakaları yaşanıyor. Afrinka ülkelerinde bu oran yüzde 45’in üzerinde tespit edildi.