Her yedi diyabet vakasından biri hava kirliliğinden kaynaklı

Yapılan bir araştırmaya göre her yedi şeker hastalığı (diyabet) vakasından biri bugün hava kirliliğinden kaynaklanıyor.

Araştırma Cumartesi günü yayınlandı. ABD’nin Saint-Louis kentindeki Washington Tıp Fakültesi araştırmacıları, hava kirliliğinin 2016 yılında tüm dünyada diyabet vakalarına 3.2 milyon yeni vaka eklediğini kaydetti. Bu da yüzde 14 oranında yeni vaka anlamına geliyor.

Daha önceki araştırmalarda da atmosfer kirliliği ile diyabet arasında bağ kurulmuştu.

The Lancet Planetary Health dergisinde yayınlanan araştırmada, hastalık ile hava kirliliği arasındaki bağ şöyle özetlendi: “Kirliliğin insülin üretiminin azaltarak ve iltihaba yol açarak, vücudun kandaki glikozu enerjiye dönüştürmesini engellediğini düşünüyoruz.”

Yüzde 14 tahmini, sekiz buçuk yıl tedavi gören 1.7 milyon eski Amerikalı savaşçının sağlık verilerinden elde edildi. Bunların hepsi, başlangıçta diyabetli olmadıkları için seçilmişlerdi.

Diyabeti teşvik eden fazla kilo ve obezite gibi faktörler de dikkate alındı. Tıp profesörü Ziyad Al Aly yaptığı yazılı bir açıklamada “Bizim araştırmamız dünyada hava kirliliği ile diyabet arasında belirgin bir bağ olduğunu gösteriyor” dedi

Al Aly, “Bu önemlidir zira çok sayıda ekonomik lobi hava kirliliğine ilişkin mevcut düzeyin çok sıkı olduğunu ve gevşetilmesi gerektiğini söylüyorlar. Kanıtlar, mevcut düzeylerin halen de yeterli olmadığını ve (kirlilik oranının) daha da düşürülmesi gerektiğini gösteriyor” şeklinde konuştu.

Hava kirliğinden kaynaklı diyabet oranlarının kirliliğe karşı düzenlemelerin daha az sıkı olduğu ülkelerde yüksek olduğu belirtildi. Bunlar arasında Hindistan, Papua Yeni Gine, Afganistan ve Guyana gibi ülkeler gösterildi. Tersine Fransa, Finlandiya ve İzlanda gibi zengin ülkelerde hava kirliliğinden kaynaklı diyabet daha az oranlarda.