Her yıl kişi başına en az bir ağaç ekilmeli!

Küresel ısınmanın etkilerinden korunmanın yollarını arayan Fransa’da hazırlanan bir raporda, 30 yıl boyunca her yıl kişi başına bir ağaç ekilerek mücadele edilmesini öneriyor.

İktidardaki Cumhuriyet Yürüyüşü (LREM) adlı partiden Milletvekili Anne-Laure Cattelot tarafından hazırlanan bir raporda, en az 8,8 milyarlık kapsamlı bir fonla ülkedeki ağaçlandırmanın yoğunlaştırılması gerektiğinin altı çiziliyor.

KİŞİ BAŞINA EN AZ 1 AĞAÇ EKİLMELİ

Fransa’da doğal olarak yenilenen ormanlık alanların tek başına yeterli olmayacağına işaret edilen raporda, her yıl en az 70 milyon ek ağaç ekilmesi gerektiği önerisine yer verildi. Bu da 67 milyon nüfuslu ülkede kişi başına en az 1 ağaç demek.

Yeniden ağaçlandırma faaliyetlerinin hem devlet hem de özel sektör tarafından finanse edilmesinin önerildiği raporda, yılda 300 milyon Euro’ya yakın maliyet hesaplaması yapıldı. Bu ise 2050’ye kadar 8,8 milyarlık bir bütçe demek.

YILDA 750 BİN HEKTAR

Rapora göre, hem doğal veya insan kaynaklı felaketler nedeniyle yok olan ormanların yenilenmesi hem de sadece farklı mantar türleri nedeniyle yılda 360 bin hektarı bulan kayıpların egale edilmesi için ağaçlandırmaya ağırlık verilmesi gerekiyor. Raporda 30 yıl boyunca her yıl en az 750 bin hektar alanda ağaç dikilmesi gerektiği öneriliyor.

Raporu hazırlayan Milletvekili Anne-Laure Cattelot, bir yandan altyapı ve inşaat sektöründeki ağaç ürünleri ihtiyacındaki artışın diğer yandan da kayıpların karşılanması için acilen harekete geçilmesi gerektiğinin altını çizdi. Cattelot, ormanların küresel ısınmaya neden olan sera etkili gazların salınımının azaltılması için şart olduğuna vurgu yaptı.

Fransa’da geçtiğimiz hafta açıklanan ekonomik kalkınma planı kapsamında ilk aşamada ağaçlandırma için 150 milyon Euro ayrılmıştı. Fransa’nın Avrupa kıtasındaki topraklarının üçte birine denk gelen 17 milyon hektarlık kısmı ormanlardan oluşuyor. Denizaşırı bölgelerden olan ve Brezilya’ya sınır olan Fransız Guyanası’nda 830 bin hektarı bulan ormanlar bu bölgenin yüzde 96’sını oluşturuyor. Diğer denizaşırı bölgelerde de ormanlık alanların oranı yüzde 37 ile yüzde 53 arasında değişiyor.