IMO: Küresel ısınma 3-5 dereceye kadar çıkabilir

Dünya Meteoroloji Örgütü (IMO) tarafından yapılan açıklamada, atmosfere salınan sera etkili gazların yoğunlaşması nedeniyle yeryüzü sıcaklığının 3 ila 5 derece artacağı uyarısı yapıldı.

IMO tarafından yayınlanan verilere göre, yeryüzü sıcaklığı bu yılın ilk 10 ayında sanayi devrimi öncesindeki döneme oranla 1 dereceye yakın artış gösterdi. Bu artışın 1850 ile 1900 yılları arasındaki döneme oranla yaşandığı kaydedilen verilere göre, Kasım ve Aralık aylarıyla birlikte 2018, sıcak artışının en fazla olduğu yıllar arasına girecek.

Atmosfere salınan sera etkili gazların miktarının bu yıl rekor düzeye ulaşacağı kaydedilen IMO açıklamasında, bu düzeyde devam etmesi halinde yüzyılın sonuna kadar sıcaklık artışı rekor kırabilir. Mevcut tandansın devam etmesi halinde 2100 yılındaki yeryüzü sıcaklık ortalamasının 1900 yılı öncesine oranla 3 ila 5 derece arasında artması riski bulunuyor.

IMO Genel Sekreteri Petteri Taalas imzasıyla yayınlanan açıklamaya göre ise, dünya üzerindeki petrol, kömür ve doğal gaz gibi fosil enerjilerin tümüyle tüketilmesi halinde sıcaklık artışı 3-5 derece düzeyinin de üstüne çıkacak. Taalas, iklimsel değişikliklerin ağır etkilerinin günümüz nesillerince daha net anlaşıldığını söylerken, iklimsel değişikliklerin yol açacağı sonuçların önlenebilmesi için harekete geçecek olan da yine günümüz nesilleri.

IMO tarafından yayınlanan verilerde küresel ısınmanın artışına kanıt olan işaretlere de yer verildi. Buna göre, okyanus seviyelerindeki yükselme, okyanuslardaki sıcaklık ve asitlenmedeki artışlar ve dünyanın birçok bölgesindeki buzullardaki erimeler de küresel ısınmanın en net işaretleri.