Irak’ta çiftçiler kuraklık nedeniyle su kısıtlamaları ile karşı karşıya

Irak'ta yaşanan kuraklık, çiftçileri su kısıtlamaları ve tarım alanlarını azaltma zorunluluğuyla karşı karşıya bırakıyor.

Norveç Mülteci Konseyi (NRC) tarafından pazar günü yayınlanan bir ankete göre, ülkedeki çeşitli illerdeki çiftçilerin yüzde 60'ı, ekim alanlarını veya kullandıkları su miktarını azalttı.

NRC'nin temmuz ve ağustos aylarında dört ilde gerçekleştirdiği çalışma, yüzde 40'ı kadın ve yüzde 94'ü kırsal kesimde yaşayan 1.079 kişiyle yapıldı.

Ankete göre, özellikle Ninova, Kerkük, Selahaddin ve El Anbar illerinde çiftçiler, aşırı kuraklık nedeniyle su miktarını azalttıklarını belirtiyor.

Gıda harcamalarını azaltmak zorunda kalan çiftçi toplulukları arasında Ninova ve Kerkük'te her beş kişiden dördü, geçen 12 ay içinde bu durumu yaşadı.

Yaşanan bu durum, kuraklıkla mücadelede yaşanan zorluklara ve su kaynaklarının verimsiz kullanımına işaret ediyor.

Irak'ta dört yıldır devam eden kuraklığı özellikle Dicle ve Fırat nehirlerinin akışını büyük ölçüde azaltan Türkiye ve İran besliyor. Türk devletinin suyu bir savaş silahı olarak kullandığı yönündeki tepkiler yeni değil. Irak’ta bunun yanısıra kangrenleşen yolsuzluk, kötü yönetim ve sulama uygulamalarının verimsizliği de yaşanan sorunların kaynağında yer alıyor.

NRC, çözüm için su kaynaklarının izlenmesi, düzenlenmesi ve dağıtımının iyileştirilmesi gerektiğini öneriyor.

NRC’nin Irak’taki müdür vekili Anthony Zielicki, iklim değişikliğinin etkilerinin acil azaltım ve uyum eylemleri gerektirdiğine dikkat çekerek, bu konuda atılacak adımların önemini vurguluyor.

Bu veriler, Irak'ın su kaynaklarıyla ilgili sürdürülebilir politikalar geliştirme ihtiyacını gösterirken, çiftçilerin karşılaştığı zorluklara dikkat çekiyor.