Irak’ta hava sıcaklığı 50 dereceyi aştı

Küresel ısınmanın bazı etkilerine en açık ülkelerden biri olan Irak’ta hava sıcaklığı 50 dereceğinin üzerine çıktı.

Irak’ın başkenti Bağdat’ta hava sıcaklığı pazar günü 50 derece olarak ölçüldü.

AFP’ye konuşan meteoroloji kurumu sözcüsü Amir El Cabri, "En yüksek sıcaklıklar güneyde (Pazartesi) gözlemlenecek ve 51 derece ile Semave, Nasıriye, Divaniye ve Necef bölgelerinde bekleniyor" dedi.

Güneydeki Zi Kar eyaleti gibi bazı bölgelerde yetkililer memurların çalışma saatlerini kıstı.

Cabri, hava sıcaklıklarının önümüzdeki günlerde biraz düşeceğini anacak eylül sonuna kadar yüksek sıcaklıklar beklediklerini ifade etti.

Çok sayıda Iraklı, evlerinde klima imkanlarına sahip değil. Petrol zengini ülkede elektrik ağları sorunlu ve günde sadece birkaç saat verilebiliyor.

Özel bir jeneratör için ödeme yapmak ise her ailenin kaldırabileceği bir yük değil. Dört kişilik bir aile için ayda 100 eurodan fazlasına mal oluyor. Açık havada çalışanlar ise sıcaktan ağır bir şekilde etkileniyorlar.

BM'ye göre Irak, iklim değişikliğinin bazı etkilerine en fazla maruz kalan beş ülkeden biri durumunda. BM Irak İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk, geçen hafta Irak'a yaptığı ziyaretin ardından, "Yükselen sıcaklıklar, kuraklık ve biyolojik çeşitlilik kaybı bir gerçek. Bu, Irak ve tüm dünya için bir alarm sinyalidir” dedi.