Kaliforniya yangınları sönmek bilmiyor

ABD'nin batı kıyısında bir ayı aşkındır yaşanan orman yangınları karşısında itfaiye ekipleri bitkin düştü. Kaliforniya'da halen 27 büyük yangınla mücadele ediliyor.

Pazartesi itibariyle 19 bini aşkın itfaiyeci Kaliforniya'daki 27 büyük yangınla mücadele ediyordu. 20 yıllık tecrübeye sahip itfaiyeci Darrell Roberts'e göre, bu yangınların küresel ısınmadan kaynaklandığı konusunda hiç şüphe yok.

AFP'ye konuşan Roberts, yangınların boyutlarının itfaiye ekiplerinin sınırlarını zorladığını belirtirken, buna Covid-19 ile bağlantılı sağlık krizinin getirdiği sorunları da eklemek gerekiyor.

ABD'nin batı kıyısında yangınlar şimdiden 20 bin kilometrekarelik alanı yok etti ve 30'u aşkın kişi hayatını kaybetti.

Uluslararası İtfaiyeciler Derneği üyesi de olan Darrell Roberts, mevcut orman yangınlarının yılın sonuna kadar süreceğini ve bunun ne yazık ki bir norm haline geleceğini ifade ediyor.

Roberts, "Her yıl hava sıcaklığı artıyor, yeni sıcaklık rekorları kırılıyor ve giderek daha kurak hale geliyor. 20 yıldır sahada olan bir itfaiyeci olarak benim bildiğim budur. Küresel ısınmanın doğrudan bir etkisi var. Benim için bu nettir. Sonunu göremiyoruz" dedi.

Milyarlarca dolar hasara yol açan yangınlar, Kasım ayında yapılacak seçimlere yönelik kampanyaların da gündeminde yer alıyor. ABD Başkanı Donald Trump'ın, küresel ısınmanın rolünü inkar ederek, ormanların kötü işletilmesini hedef göstermesi polemiğe yol açtı. Rakibi demokrat aday Joe Biden, Trump'ı "iklim kundakçısı" olarak niteledi.

Hafta başında Trump ile bir görüşme gerçekleştiren Newsom valisi de isim vermeden "küresel ısınmanın varlığını reddedenlere karşı artık sabrının kalmadığını" söyledi.