'Kıras fistan' kadınların eliyle yaşatılıyor

Kurdistan’da kadınların geleneksel elbisesi olan kıras fistan, Colemêrg'de kadınların eliyle yaşatılmaya devam ediliyor.

Bir dönem Kürt kadınlarının günlük elbisesi olan kıras fistan, günümüzde orta ve ileri yaşlı kadınlar tarafından günlük giyilirken, genç kadınlar ise özel günlerde giyiyor.

Bu geleneksel giysilerde ekonomik krizden etkilendi. Kriz nedeniyle kumaş fiyatları yükseldi. Bu da fistan fiyatlarının yükselmesine neden oldu. Colemêrg'de kıras fistan fiyatları bin 500 ile 5 bin TL arasında değişiyor. Binlerce yıllık geçmişe sahip olan Kürt kadının geleneksel elbisesi bir dönem yasaklanmasına ve ekonomik krize rağmen Kürt kadınların eliyle hayat bulmaya devam ediyor.  

‘KRİZ İŞLERİMİZİ ETKİLEDİ’

Colemêrg'de yıllardır kıras fistan dikerek geçimini sağlayan Gülşen İhtiyatoğlu, kıras fistan modellerini kendilerinin kesip diktiklerini söyledi. Müşterinin modeli seçtiğini, bu modele göre çizimi yapıp, kesip elbiseyi yaptıklarını söyleyen İhtiyatoğlu, “Eskiden daha çok bol fileli Hakkari yöresine göre kesim yapıyorduk şimdi ise isteğe bağlı yapıyoruz. Yaklaşık 7 yıldır bu işi yapıyorum. Eskiden daha çok iş yapardık ama bu sene krizden dolayı düğünler biraz azaldı. Hem kumaş fiyatları çok pahalı hem biz de dikimi pahalı yapmak zorunda kalıyoruz. Yüksek su, elektrik faturaları ile yer kiraları bizim de dikimi pahalı yapmamıza sebep oluyor. Bu durum işlerimizin biraz gerilemesine neden oldu” dedi.

‘BU KÜLTÜRÜ YAŞATMAYA DEVAM EDİYORUZ’

Genelde Colemêrg yöresine ait kıras fistan diktiklerini belirten İhtiyatoğlu, “Bu kumaşları Cizre ve Başûr'dan getiriyoruz ve tercihe göre dikim yapıyoruz. Kıras fistan çok renkli, süslü bir kıyafet. Bu bizim kültürümüzde var. Eskiden Hakkari’de gelinlikler renkliydi, beyaz değildi. Bu renkli kıyafetler, Kürtlerin geleneğinden geliyor. Biz bu kültürü yaşatmaya devam ediyoruz. Kürt kadını hiçbir zaman bu elbiseden vazgeçmez. Özellikle düğünlerde mutlaka kıras fistan giyer” şeklinde konuştu.

Bu yıl kıras fistan fiyatlarının çok yükseldiğini dile getiren İhtiyatoğlu, şöyle konuştu: “Biz de müşterilerimize yardımcı olmaya çalışıyoruz. Elbiseler bin 500, 2 bin ile 3 bin TL fiyatında olan var. Fiyatlar çok uçuk. Biz de bu giysileri 300 ile bin TL arasında dikiyoruz. Kumaş ve dikimi çok pahalı.”