Kırmaşan sakinleri bir kışı daha çadırlarda geçirecek

Kürdistan’ın Kirmaşan bölgesinde Kasım 2017’deki büyük depremin üzerinden 11 ay geçti, halen yüzlerce kişi çadırlarda yaşıyor.

Kirmaşan’da 12 Kasım 2017’de meydana gelen 7.3 şiddetindeki depremde en az 630 kişi hayatını kaybetmiş, 8.500’e yakın kişi de yaralanmıştı. Bu deprem, İran’da son 10 yılın en şiddetli depremiydi. 70 bini aşkın kişi deprem nedeniyle yer değiştirmek zorunda kaldı. Bir çok kişi, depremden sonra soğuk havalardan dolayı hayatını kaybetti.

İran rejimi, depremden etkilenenler için ciddi bir tedbir almadı. Depremin üzerinden 11 ay geçmesine rağmen halen insanların sokaklarda yaşamak zorunda kalması bu durumu açık bir şekilde gösteriyor.

BİR KIŞ DAHA ÇADIRLARDA GEÇECEK

Kirmaşan vilayetindeki Sarpolê Zahab kenti belediye başkanı Muhamed Cemal Niya, depremden etkilenen alanlarda halkın yüzde 30’unun halen sokaklarda yaşadığını kabul etti.

Evsiz kalanların mevcut durumuna dikkat çeken Niya, “Sadece yerin betonlanması işlemi 28 gün aldı. Sonuç olarak, küçük kredilerle tüm evlerin tamirinin çok zaman alacağını görüyoruz” dedi.

Bu da şu anlama geliyor, yüzlerce kişi bu kışı da aşırı soğuklar altında dışarıda geçirecekler.

EVLERİNİ İNŞA ETMEK İÇİN BÖBREKLERİNİ SATIYORLAR

İran insan hakları örgütü sitesine göre, konut sorunu öylesine felaket bir durumda ki, bazı bölge sakinleri evlerini yeniden inşa edebilmek için böbreklerini satmak zorunda kalıyor.

14 Eylül’de İlna haber ajansına konuşan Sapolê Zahab Belediye Meclisi Başkanı, Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani yönetimini hiçbir şey yapmamakla eleştirerek, bu nedenle bazı bölge sakinlerinin böbreklerini sattığını belirtti.

İRAN REJİMİ DEPREMZEDELER İÇİN NE YAPTI?

Belediye Meclisi Başkanı, “Vatandaşların zihinsel durumu çok endişe verici. Hijyen ve iyileştirme koşulları çok yetersiz. Belediye faaliyetlerde bulunmamız için bize halen para vermedi. İçişleri Bakanlığı’nın Zarpolê Zahab gibi bir kentte ne tür hizmet sunduğunu söylemesini isterdim” dedi.

5 Eylül günü Irna haber ajansında çıkan bir haberde şu ifadeler yer alıyordu: “Depremin vurduğu aileler içerisinde hasta, yaşlı ya da düşük yaşta çocukları olanlar daha zor durumdalar, zira evlerini yeniden kuramıyorlar ve bir kışı daha derme çatma evler veya çadırlarda geçirmek zorunda kalacaklar.”

SOĞUK HAVADA CAN VEREN ÇOCUKLAR

Depremin yol açtığı zararlar ve mağduriyetlerin giderilmemesi nedeniyle buna yeni trajediler ekleniyor. Geçen yıl, İran medyası çadırda yaşayan 2 yaşındaki kız çocuğu Sarina Zahabi’nin soğuk havalardan dolayı hayatını kaybettiğini duyurmuştu.

İran parlamentosu milletvekili Şehab Naderi, “Sarina Zahabi’nin dışında, aralarında sekiz aylık bir bebeğin olduğu diğer bir çok çocuk da ateşinin çıkması ve soğuk ısırmasından öldü” dedi.