Kışa çöpteki kömürle çare

Van’da yüzlerce çocuk, kışın soğuğunda sokaklarda çalışmak zorunda kalırken, birçoğu da çöplerde yanmamış kömürleri toplayarak evlerine götürüyor.

Üretimin olmadığı ve İşsizliğin çok yüksek olduğu Van ve ilçelerinde yüzlerce çocuk sokaklarda çalışmak zorunda kalıyor.

Sınır ili olmasına rağmen Van’da iş bulup çalışmak neredeyse imkansız. Başta sınır ticareti olmak üzere hayvancılık, tarım ve turizm bitmiş durumda. AKP hükümeti, Van’a hiçbir yatırım yapmadığı gibi, halkın gelir kaynaklarını da kesti. Özalp ve Başkale’de bulunan sınır ticaretini yasaklayan AKP, köyleri ve kırsal alanı 'yasak bölge' ilanlarıyla kapattı. Sınır köylerinde ticaret yapan yüzlerce kişi ise Türk ve İran askerleri tarafından katledildi. Van ve ilçelerinde işsizlik yüzde 50’leri geçmiş durumda.

İş imkanı olmadığı için Van sokakları çocuk işçilerle dolup taşıyor. Yaşları 7 ile 18 arasında değişen yüzler çocuk kışın soğuğunda çalışmak zorunda kalıyor. Çocuk işçiler, Van merkez ve ilçelerde kağıt mendil satıcılığı, ayakkabı boyacılığı, dolmuş muavinliği, çaycılık gibi işler yapıyor. Sokaklarda çalışan bu çocukların büyük bölümü okula gitmiyor. Okula giden yüzlerce çocuk ise okuldan çıktıktan sonra çalışmak için sokağın yolunu tutuyor. Kışın soğuğunda sabahın erken saatlerinde sokaklarda çalışan minik bedenler, günlük olarak 10 ve 30 lira arasında para kazanıyor.

Van’da birçok aile ise kışın yakacak kömür ve odun alamıyor. Yüzlerce çocuk evlerine yakacak kömür götürmek için çöplerde bulunan yanmamış kömürleri toplamak zorunda kalıyor. Kışın soğuğunda, minik elleriyle kömür toplayan çocuklar, tanınmamak için yüzlerini kapatıyor.