Kobanê Ligi endüstriyel futbola karşı

Kobanê'de barışçıl ve kolektif futbol ilerliyor. Federasyon üyeleri, "Sermayeyi ve endüstriyel futbolu esas almıyoruz. Amacımız dostluk, spor, beden terbiyesi ve toplumsallık" diyor.

Kuzey Suriye’nin sırayla DAİŞ’ten özgürleştirilen alanları Minbic, Tabka, Reqa şehirleri kendi futbol turnuvalarını gerçekleştirerek, ligden çıkacak sonuçlarla ortak bir lig geliştirmeye hazırlanıyor. Bu kentlerin vatandaşları DAİŞ sürecinde yaşadıkları vahşetin izlerini sosyal faaliyetlerini geliştirerek aşmaya çalışıyor. Bu sosyal faaliyetlerinden biri de spor ve bunun en kolektif parçalarından biri futbol.

KOBANÊ’DE LİG, MİNBİC, REQA VE TABKA’DA TURNUVALAR

Kobanê’de Spor Konseyi’ne bağlı Futbol Federasyonu tarafından 13 takımla 2 haftadır futbol ligi başlatılmış durumda. Şu ana kadar 6 maçın gerçekleştirildiği lig 6 ay boyunca sürecek. Tüm takımlar birbirleriyle maç yapacaklar. Lig sonunda ilk 4’e giren takımlar daha sonra Tabka, Reqa, Minbic'te düzenlenen turnuvalarda ilk 4’e kalan takımlarla ayrı bir lig oluşturacak.

Yine Kobanê liginde ilk 6’ya giren futbol takımları gelecek yıl 1. ligde yer alacak. Geriye kalan 7 takımdan 6’sı ise 2. ligde yer alacak. 2. lig futbol federasyonu tarafından belirlenecek.

Ayrıca Kobanê öncülüğünde eş zamanlı olarak Minbic, Tabka ve Reqa'da da futbol turnuvaları düzenleniyor. Kobanê liginden ilk 4’e giren takımlarla Reqa, Tabka, Minbic’teki turnuvalarda ilk 4’e giren takımlar da gelecek yıl kendi aralarında bir lig ya da turnuva gerçekleştirmeyi planlıyor.

Kobanê’de 2 haftadır başlayan ligde ilk karşılaşmalar tamamlandı. Ligin şimdiye kadar gelinen aşamasında Nesrin futbol takımı şu anda birinciliği elde etmişken, Fırat takımı 2. sırada yer alıyor.

‘BARIŞÇIL VE KOLEKTİF BİR BİÇİMDE GELİŞTİRECEĞİZ’

Kobanê’nin öncülük yaptığı futbol liglerini Kobanê Futbol Federasyonu Üyesi Mustafa Müdür Ali ve Kobanê’deki Partizan Futbol Kulübü kurucularından ve oyuncularından Ruhat Amed ile görüştük.

Kobanê halkının spora ilgisi yoğun olduğunu ifade eden Mustafa Müdür Ali, şunları söyledi:

“Kobanê’de Spor Konseyi’ne bağlı bir futbol federasyonumuz var ve 8 kişiden oluşuyor. Amacımız toplumumuzun ve gençlerimizin beden sağlığı ve kolektif sosyal bir etkinliği olarak spor faaliyetlerini artırmak.

Futbol da kolektif bir spor. Gençlerimiz ve insanlarımızın futbola ilgisi var. Futbolu devlet sistemlerinin geliştirdiği gibi holigan ve ırkçı tarzda değil de daha çok kolektif ve barışçıl yönünü ön plana çıkaran tarzda geliştirmek istiyoruz. İnsanlarımızda bunun zemini var. Çünkü burada yönetim, yaşam sistemi demokratik ulusa ve kolektivizme dayanıyor. Bu sporla daha da üst düzeye çıkabilir.”

‘TOPLUMSAL SAĞLIĞIN PARÇASI OLACAK'

Rojava Devrimi içinde spora daha fazla önem verilmesi ve bu konuda tüm Kuzey Suriye’ye örnek olunması gerektiğini belirten Ali, “Savaştan önce de burada spor faaliyetlerimiz vardı. Devrim gercekleşti ve bu devrimin bir parçası da spor olmalı. Bu konuda eksiklerimiz var. Yeterince spor alanının ve soyunma odalarının olmaması, sahaların çimlenmemesi gibi durumlar zorlayıcı. Ama yavaş yavaş bu konularda ilerleme kat edeceğiz. Bütün ülkelerde olduğu gibi spora daha fazla bütçe ayıracağız. Şimdi yüzlerce çocuk ve genç sporla ilgileniyor. Bunu daha da geliştireceğiz. Sporu da devrimin, toplumsal sağlığın bir parçası haline getireceğiz" şeklinde konuştu.

‘LİGİN TEMELİ GEÇEN YIL ATILDI’

Ali, Kobanê’deki futbol takımlarının temelinin geçen yıl atıldığını ifade edip, geçen yıl gerçekleştirilen hazırlık ligi ve bu yılın arasındaki farklılıkları şöyle anlatıyor: “Geçen yıl ilk defa bir lig düzenlenmişti fakat daha amatör ve hazırlık düzeyindeydi. Eyn İsa, Sirin kasabası ve Kobanê futbol takımlarından oluşan geçen yıl olan ligde 16 takım 4’er maç yaptılar. Eyn İsa geçen yılın şampiyonu oldu. Bu sene Futbol Federasyonu ligi daha kapsamlı ve sistemli hale bir hale getirdi. Bu yıl ligde bir farklılık olarak futbol takımlarının lisans başvuruları alındı ve bu çerçevede her takıma ruhsat verildi.”

'MAÇLARIMIZI AHLAKİ BİR EĞİTİM GİBİ GERÇEKLEŞTİRİYORUZ'

Partizan Futbol Takımı Kurucu ve oyuncularından Rohat Amed ise futbolun doğru bir anlayışla ele alındığında toplumları bir araya getirici rolünün olduğunu ifade etti. Amed, şunları ifade etti:

“Özellikle DAİŞ vahşetini yaşamış ve savaş koşulları içerisinde uzun süre nefessiz bırakılmaya çalışılmış Suriye ve Rojava toplumlarında futbolun rolü daha da birleştirici olabiliyor. Çünkü Rojava’dan başlayarak Kuzey Suriye’de futbolun beden sağlığı, kolektivizm, barış, birleşme gibi yönlerini açığa çıkaran zihniyet hakim.

Yine biz de diğer takımlar gibi futbol antrenmanlarımızı ve maçlarımızı aynı zamanda ahlaki ve toplumsal bir eğitim olarak da ele alıyoruz. Futbol iyi organize olmayı, kolektif hareket etmeyi gerektiriyor. Takım ruhu, yani birliği gerektiriyor. Tabii aynı zamanda karşısında rakip takımlar var. Onlara da saygı ve dostluk çerçevesinde yaklaşmayı gerektiriyor ki amacına uygun olsun yani spor olsun. Bu anlamda biz her antrenman ve maçımızı aslında toplumsal, ahlaki bir eğitim olarak ele alıyoruz."

‘ENDÜSTRİYEL FUTBOLU VE SERMAYEYİ ESAS ALMIYORUZ’

Rojava’da ve Suriye’de 7 yıldır hep savaş ve siyasetin temel gündem olduğunu belirten Rohat Amed devamla, “Biz de böyle futbol takımlarımızı kurarak diğer gündemlerimizin yanında sosyal faaliyetlerimiz de güçlü olsun istedik. Bu nedenle ben ve arkadaşlarımda Partizan Takımını kurduk.

Bizim futbol kulübümüz de daha çok YPG içerisinde yer alan arkadaşlardan oluşuyor. Futboldan herhangi bir kâr ve para kazanmak gibi bir amacımız yok. Sermayeyi ve endüstriyel futbolu esas almıyoruz. Amacımız dostluk, spor, beden terbiyesi ve toplumsallık. Hem büyükler, hem gençler, hem de minikler takımımız var.

Biz Partizan takımı olarak da hem de diğer takımlarda Futbol Federasyonundan futbolu geliştirmek için daha çok destek bekliyoruz. İmkânlarımız sınırlı, daha fazla destek olması durumunda çok daha güçlü ligler ortaya çıkaracağımızı düşünüyoruz.

‘KUZEY SURİYE LİGİ DE OLMALI’

Rohat Amed 2 haftadır başlayan ligin sağlıklı ve zevkli bir biçimde ilerlediğini belirterek, şöyle devam etti:

“Ligin başlaması hepimizi heyecanlandırdı. Gerçekten şu ana kadar yapılan tüm müsabakalar dostluğa, barışa ve toplumsal ahlakımıza uygun gerçekleşti. Ligimiz izleyicilerden de büyük ilgi görüyor.

Kobanê’de kadınlar da futbola ilgi gösteriyor. Kadın takımları var. Her kulübün hem altyapı, hem gençler, hem yıldızlar takımları var. Diliyoruz ki Kobane’de gerçekleştirilen lig yine DAİŞ’ten özgürleştirilmiş olan Minbic, Reqa, Tabka gibi alanlarda gerçekleştirilen turnuvalar ve sonrası için yakaladığımız ortaklaşmayı tüm Kuzey Suriye çapında yaşarız. Hedefimiz ileride Kuzey Suriye çapında böyle bir ligin olmasıdır. Kuzey Suriye’deki tüm alanların spor konseylerinden bu konuda çalışma yapmalarını istiyoruz.”

İLK HAFTANIN SONUÇLARI

Kobanê Futbol Ligi’nde ilk haftanın sonuçları:

Takım -  Oynanan müsabaka -     Puan

Nesrin               1                                  3

Fırat                   1                                  3

Karker               1                                  3

K.P.C                  1                                  1

Meyselun          1                                  1

Tişrin                 1                                  1

Yesar                 1                                  1

Xizêne               1                                  1

Al ahlî                1                                  1

Berxwedan      1                                   0

Partizan            1                                  0

Kaniyakurda     1                                 0

Al wahde           0                                 0