Kömür santrallerinin kapatılmasının enerji açığına etkisi yok

Enerji ihtiyacının beşte ikisini kömür santrallerinden karşılayan Almanya’da, sağcı partilerin iddiasının aksine santrallerin kapatılmasının enerji güvenliğini tehlikeye atmayacağı rapor edildi.

24 Eylül seçimlerinden sonra Hristiyan Birlik partileri CDU-CSU ile Yeşiller Partisi ve Hür Demokrat Parti (FDP) arasındaki koalisyon görüşmelerinde en önemli anlaşmazlık noktalarından biri, kömür santrallerinin geleceği. CDU-CSU ile FDP içerisinde 2022’de kapanacak olan nükleer santrallerden sonra kömür santrallerinin de iklimsel değişikliklerle mücadele kapsamında kapatılmalarının ülkede enerji açığına yol açacağı tezi işleniyor.

15 TANESİ KAPANSA DAHİ 18 GİGAWATT FAZLA ÜRETİM OLACAK

Ancak Ekonomi Bakanlığı tarafından görevlendirilen bir uzman ekibinin yaptığı çalışmada, Almanya’daki 148 kömür santralinin onlarcasının kapatılması halinde dahi enerji açığının söz konusu olmayacağı ortaya çıktı. Buna göre, Almanya’daki kömür santralleri ülkenin ihtiyacının yaklaşık 25 gigawatt daha fazla elektrik üretmesine katkı sunuyor.

Fakat bu üretim o denli fazlaki, elektrik dağıtım hatlarında ciddi bir yoğunluk söz konusu ve sadece bu yoğunluğun idaresi için 1 milyar euro harcanmak zorunda kalınıyor. Bu miktar da, on milyonlarca abonenin faturalarına yansıtılıyor.

Sürekli çalıştırılan kömür santrallerinin azaltılması halinde ise yenilenebilir enerji kaynaklarından edinilen enerjinin arttırılması ve bunun dağıtım hatlarına aktarımı kolaylaşacak.

Ekonomi Bakanlığı uzmanlarının raporuna göre ise, Almanya’daki orta ölçüdeki kömür santrallerinden 12 ila 15 kadarının kapatılması halinde dahi ülkenin 18 gigawatt fazla elektrik üretmesi mümkün olacak. Bu ise, dağıtım hatlarının yükünün hafifletilmesine fayda sağlarken, sadece Almanya’nın elektrik ihracatında bir düşüşe yol açacak.

SAĞ PARTİLERİN POZİSYONUNU ZAYIFLATACAK RAPOR

Bu raporun yayınlanması ardından CDU-CSU ve FDP’nin iklim hedeflerini boşa çıkarma pahasına kömür santrallerini savunan pozisyonları zayıflayacak. Yeşiller ülkedeki büyük santrallerden 20 kadarının kapatılmasını isterken, CDU-CSU ve FDP ise bu sayının en fazla 10 olması gerektiğini savunuyor.