'Kürdistan'da talan ve doğa katliamı yaşanıyor'

Ağır bir savaşın yaşandığını söyleyen HDP Van Milletvekili Tayip Temel, "Devlet topluma, doğaya ve Kürdistan coğrafyasında yaşayan her canlıya saldırıyor" dedi.

Coğrafi güzellikleri ile bilinen Amed, Dersim, Şırnak ve Bingöl 1 aydan fazladır Türk ordusu tarafından havadan ve karadan bombalanıyor. Şimdiye kadar binlerce hektarlık alan yok edilirken, bazı bölgelerde ise yangınlar devam ediyor. Devlet güçleri yangına herhangi bir müdahalede bulunmazken, yangını söndürmek isteyen yerel halk ise her seferinde asker ve polisler tarafından engelleniyor. HDP Van Milletvekili Tayip Temel, Kürdistan'da yaşanan savaş ve doğa katliamına ilişkin ANF'ye konuştu.

Kürdistan'da ağır bir savaşın yaşandığını, devletin toplum, doğa ve Kürdistan coğrafyasında yaşayan tüm canlılara saldırdığını kaydeden Temel, "Kürdistan'ın her bölgesi büyük saldırılar altında. Kürtlere karşı topyekün bir savaş yürütülüyor. Kürdistan'da yakılan ormanlar da bu savaşın bir parçası. Bir ülkede savaş başladı mı önce o ülkenin coğrafyası hedef alınıyor. Kürdistan'da da böyle bir durum yaşanıyor" diye konuştu.

KÜRDİSTAN'DA YASAK SİLAHLAR KULLANILIYOR

Kürdistan'da bazı stratejik bölgelerin özellikle hedef alındığını söyleyen Temel, devletin yerel halkı göçe zorlayarak bölgeyi insansızlaştırmak istediğini vurguladı. Bu amaçla birçok bölgenin "Askeri operasyon" bahanesiyle yasaklandığını ve ormanlarını yakıldığını belirten HDP Van Milletvekili Temel, "Kürdistan ormanlarının yakılmasının 2 amacı var.

Birinci sebebi Kürdistan'da kontrolsüz bir savaş var. Türk ordusu Kürt savaşçılarına zarar vermek için her türlü yol ve yöntemleri devreye koyuyor. Bölgede yasak silahları kullanıyor. Doğaya ve doğada yaşayan tüm canlılara zarar vermek için konvansiyonel silahlar kullanıyor. İkinci sebebi ise, Kürdistan'ın yakılmasını bir politika olarak sürdürüyorlar" ifadelerini kullandı.

'SÖZ KONUSU KÜRDİSTAN OLUNCA DOĞASEVERLER SESSİZ KALIYOR'

AKP hükümetinin bölgeyi boşaltmak için farklı bir savaş politikası yürüttüğünü sözlerine ekleyen Temel, "Bu politikalardan biri Kürdistan'da yaşayan halkı göçe zorlayarak katliam yapmak. Diğeri ise, Kürdistan ormanlarını yakmak. Kürdistan'daki orman yangınları bir devlet politikasıdır.

Buna karşı Türkiye ve uluslararası doğasever kurumların sessiz kalmayarak tepki göstermesi lazım. Ama bu durum Kürdistan'da olunca bütün doğaseverler sessiz kalıyor. Kürdistan'da talan ve doğa katliamı yaşanıyor ve etkisi bin yıllar sürecek. Bu da doğaya karşı bir günah ve suçtur."