Kürt hacılar engelleri aştı

Kürdistanlı hacı adayları, hac vazifesini yerine getirmek üzere Cumartesi günü Frankfurt'tan Mekke'ye uçtu.

Almanya'nın farklı kentlerinden yaklaşık 70 Kürdistanlı hacı adayı, Kürdistan İslam Toplumu (CİK) üzerinden kendi kimliği ile ilk kez hacca gitmek için bir Mısır organizasyon firması aracılığıyla vize başvurusu yaptı.

Türk devletinin organizasyonu Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) ve Milli Görüş yetkilileri, Kürt hacıların vizelerinin iptali için yoğun çaba içerisine girdi. CİK, yaşanan vize sorununu Kraliyet Ailesi Divanı'na yazdığı mektup aracılığı ile çözdü. Mektubun ardından Kraliyet Ailesi, Suudi Arabistan'ın Berlin Büyükelçiliği aracılığı ile Kürt hacıların mağdur olmaması vize verdi.

DİTİB ve Milli Görüş'ten müdahale

Hacı adaylarını uğurlayan ve yaşanan sorunlara ilişkin Frankfurt Havalimanı'nda açıklama yapan Kürdistan İslam Toplumu Genel Başkanı Hafız Ahmet Turhallı "Biz Kürdistan İslami Hareketi olarak bu yıl ilk defa kendi kurumumuz ve kendi kimliğimizle hacca gitmek isteyen, insanlarımızı işleri için gerekli olan yerlere vize başvurusu yaptık ama ne yazık ki Milli Görüş ve DİTİB buna müdahale ederek bizleri Kürt kimliğiyle gitmememiz için engeller çıkardı. Bu engelleri sonunda verdiğimiz mücadele sayesinde aştık ve hacı adaylarımız bugün kutsal mekana gidip vazifelerini yerlerine getirecek. 3 grup şeklinde hacı adaylarımızı gönderdik" vurgusu yaptı.

'Her yerde olmak zorundayız'

Turhallı son olarak şu çağrıları yaptı:"Bütün Kürdistanlılara çağrı yapıyorum hacca gidecek olanlar, mutlaka bizlerin yani Kürdistan İslam Toplumu aracılığı ile gitsin. Biz Kürtler, her yerde olmak zorundayız. Bunun için de herkesi duyarlı olmaya çağırıyoruz. Türk barbarlığının yaşattığı zulmü ile onların orginazyonlarıyla hacca kimse gitmemelidir ve her Kürt'ü kendi kimliğini sahip çıkmaya çağırıyoruz."

Açıklama ardından hacı adayları aileleriyle vedalaşıp 16.30 Cidde uçağı ile hareket etti. Kürdistanlı hacı adayları 13 Eylül'de Almanya'ya dönecek.