Kuzey Avrupa yanıyor!

Kuzey Avrupa ülkeler aşırı sıcaklara karşı mücadele etmeye devam ediyor.

Kuzey Avrupa’da hava sıcaklığı rekor düzeye ulaşırken, Yunanistan’daki yangınlar ise yakın tarihin en can alıcı yangınları olarak nitelendiriliyor.

YUNANİSTAN

Yunanistan’ın başkenti Atina’da pazartesi günü başlayan yangınlarda ölü sayısı 82 olarak açıklandı. 100 kişi ise yaralandı. İtfaiye ekipleri bir kişinin daha cesedine ulaşıldığını açıkladı. Televizyon kanalı ERT ise, şimdiye kadar yangında ölenlerden sadece 30 kişinin cesedinin tespit edilebildiğini belirtti. Diğer kurbanların ise kimliklerinin hala belirlenemediği vurgulanıyor.

Yunan hükümeti ise dünden bu yana acil durum olarak ilan ettiği yangınlarla ilgili tazminat ödeme hazırlığı yaparken, cenaze törenlerini de üstlenecek.

Önümüzdeki günlerde yağmur yağması bekleniyor. Bugün yağan yağmur ise Atina’nın kuzey banliyölerinde sel felaketine sebep oldu.

İSVEÇ

İsveç’te de aşırı sıcaklar yangına sebep oldu. Termometrenin 30 dereceyi gösterdiği ve hava ısısının artması beklenen ülkede ciddi orman yangınları yaşanıyor.

Sivil Savunma Kurumu, yaptığı açıklamada şimdiye kadar 23 yangının kontrol altına alındığını kaydetti. Yangınlar geçtiğimiz haftaya oranla düştü. Yetkililer, mangal ve ateş yakmayı yasakladı.

Ülke genelinde 13 bin hektarı Kårböle bölgesi olmak üzere, şimdiye kadar 25 bin hektar orman kül oldu.

Geçtiğimiz hafta İtalya tarafından gönderilen su bombalama uçakları ise hafta sonu ülkeden ayrılarak Yunanistan’a geçecek.

BÜYÜK BRİTANYA

Büyük Britanya’da ise son on yılların en sıcak günleri yaşanıyor. Cuma günü 38.5 derece olması beklenen hava sıcaklığı 2003 yılından da fazla olarak bekleniyor. İskoçya’da 33,2’lik bir ısı kaydedilirken, 29 Mayıs’tan bu yana ise ülkede yağmur yağmadığına dikkat çekiliyor. Yetkililer, İngiltere ve Kuzey İrlanda’da su tüketimine sınırlama getirmişti.

FRANSA

Fransa’da ise 18 departmanda aşırı sıcak uyarısı hala devam ediyor. Termometreler 34 ile 37 arasında ısıyı gösterirken, vantilatör ve klima kullanımından kaynaklı elektrik tüketimi arttı. Fransa’nın doğusunun üçte biri ise trafik yoğunluğu ozon tabakasının kirlenmesine sebep oluyor.

ALMANYA

Almanya da rekor sıcaklardan ciddi bir şekilde etkileniyor. Termometrenin yer yer 38 dereceyi gösterdiği ülkede sıcaklardan ciddi bir şekilde etkileniliyor.

HOLLANDA

Hollada’da ise meteoroloji kurumu son üç yılın en sıcak günlerinin yaşandığına dikkat çekiyor. Ülke genelinde 12 gündür yaşanan aşırı sıcaklardan dolayı bazı bölgelerde su sıkıntısı olacağı belirtiliyor.