Kuzey Kurdistan'da yoğun kar yağışı

Yoğun kar nedeniyle Çewlîk’te 283, Elezîz de 396, Êlih’te 30, Şirnex’te 18 köy yolu ulaşıma kapandı. Wan ve ilçelerinde 254 yerleşim yerinin yolları kapandı.

Kurdistan’da etkili olan yoğun kar yağışı ve tipi, ulaşımda aksamalara neden oldu. Türk Karayolları Genel Müdürlüğü’nün sanal medya hesabından yapılan açıklamada, Çewlik-Elezîz kara yolu ile Çewlîk- Amed kara yolunun 0-44 ve 0-9 kilometreleri TIR geçişine, Dara Hênî (Genç) - Çêrme (Yedisu) yolunun 13 ve 44’üncü kilometrelerinin araç trafiğine kapatıldığı duyuruldu.

Engelli ve hamile kamu çalışanlarına 2 gün kar izni verildiği açıklandı. Kentte yoğun kar yağışı ve tipi nedeniyle merkeze bağlı 78, ilçelerden Adaklı’da 32, Dara Hênî’de 59,  Kanireş’te (Karlıova) 38, Gêxî’de 25, Bongilan’da 23, Korxol’da (Yayladere) 20 ve Çêrme  8 olmak üzere toplamda 283 köy yolu ulaşıma kapandı.

Elezîz'de ise kent merkezinde 42, ilçelerde ise Axin’de (Agın)16, Xulaman’da (Alacakaya) 10, Mîyaran’da (Arıcak) 10, Baskil’de 44, Maden’de 38, Dep’te (Karakoçan) 88, Keban’da 30, Qowanciyan’da  (Kovancılar) 40, Palu’da 28, Xûx’ta (Sivrice) 50 olmak üzere 396 köy yolu ulaşıma kapandı.


ÊLİH
Êlih’in Sason ve Hezo ilçelerinde de etkili olan kar yağışı nedeniyle ulaşımda aksamalar yaşanıyor. Sason ilçesinde 28 köy ve 33 mezra yolu ile Hezo ilçesinde ise 2 köy ve 14 mezra yolu olmak üzere 77 yerleşim yerinin yolu ulaşıma kapandı. Karla mücadele ekipleri yolların açılması için çalışmalarını sürdürüyor.


SÊRT
Sêrt’te ise kar ve tipi nedeniyle Berwarî 4, Hewêl’de (Baykan) 2, Şêrwan’da (Şirvan) ise 3 köye ulaşım sağlanamıyor.


ŞİRNEX
Şirnex’te de 2 gündür etkisini sürdüren yağışla birlikte kent merkezinde kar kalınlığı 10 santimetreye ulaşırken, Elkê ve Qilaban ilçelerinde 1 metreye yaklaştı. Merkezde 1, Elkê de 14 köy ile 8 mezra ve Qilaban da ise 3 köy olmak üzere 26 yerleşim yerine ulaşım sağlanmıyor. İl Özel İdaresi ekiplerince yolların açılması için çalışma başlatıldı.


WAN
Wan ve ilçelerinde yaşanan kar yağışı nedeniyle 254 yerleşim yerinin yolları kapandı. Kar yağışı ve tipi nedeniyle Miks’te (Bahçesaray) 72, Elbak’ta (Başkale) 37, Şax’ta (Çatak) 90, Erdîş’te (Erciş) 8, Westan’da (Gevaş) 12 ve Payîzava’da ise 35 olmak üzere toplam 254 yerleşim yerinin yolu ulaşıma kapandı. Kapanan yolların açılması için çalışmalar devam ediyor.

 
COLEMÊRG
Colemêrg ve ilçelerinde etkili olan kar yağışı nedeniyle 365 yerleşim yerinin yolu kapandı. Kar yağışının devam ettiği kentte, kırsal yerlere ulaşım sağlanamıyor.

 
AGİRÎ-QERS-MÛŞ-ERDEXAN-ERZİROM
Agirî’de etkili olan kar yağışı ve tipi nedeniyle 86 köy yerleşim yerinin yolu ulaşıma kapanırken, Qers’te ise yoğun kar yağışı nedeniyle Zerûşad (Arpaçay) ilçesinde 3, Dîgor'da 10, Qamuşan’da (Sarıkamış) 4 ve Sêlim'de 21 olmak üzere toplam 38 köy yolu kar ve tipiden ulaşıma kapandı. Bedlîs’te de günlerdir etkisini arttırarak sürdüren kar yağışı nedeniyle 82 köy yolu da ulaşıma kapandı.
Mûş'ta etkili olan kar yağışının ardından 212 köy yolu kapanırken, şu ana kadar 98 köy yolu ulaşIma açıldı.

Erzirom’un birçok ilçesinde de yine kar yağışı nedeniyle birçok mahallenin yolu ulaşıma kapandı.

 Erdexan’da da iki gündür etkili olan kar nedeniyle birçok yerleşim yerine ulaşım sağlanamadı. Kent merkezinde kar kalınlığı 30 santimi geçti.