Marapi Yanardağı patlaması ardından arama çalışmaları sona erdi

23 dağcının yaşamını yitirdiği ve 52 kişinin kurtarıldığı Sumatra'daki yanardağ patlaması ardından arama kurtarma çalışmaları sona erdi. Olay, ülkede sürekli bir tehdit oluşturan 130 aktif yanardağın varlığını gösteriyor.

Endonezya yetkilileri, 7 Aralık 2023 Perşembe günü, 23 kişinin ölümüne neden olan bir patlamanın ardından beş gün geçtikten sonra Batı Endonezya'daki Marapi Yanardağı'nın yamaçlarında arama çalışmalarını sona erdirdiklerini açıkladı. Arama kurtarma ekipleri, Çarşamba günü, son aranan yürüyüşçünün de cesedini bulduklarını duyurdu ve ölü sayısı 23'e yükseldi.

Yanardağın yamaçlarına çıkmak için kayıt yaptıran toplam 75 yürüyüşçüden 52'si arama kurtarma ekipleri tarafından sağ olarak kurtarılmıştı.

Agam Afet Mitigasyon Ajansı sorumlusu İchwan Pratama, kurtarma çalışmalarında son kişiyi de ölü olarak bulduklarını ve arama ve kurtarma operasyonunun sonlandırıldığını açıkladı. Pratama, "Ailelerin kayıp yakınlarını aramak için hala gelmeleri durumunda acil durum merkezini aktif tutmaya devam edeceğiz, buraya geçerli verilerle gelmeleri durumunda yardımcı olabiliriz" diye ekledi.

Yerel bir polis şefi, 23'ünün yaşamını yitirmiş halde kayıtlı tüm yürüyüşçülerin bulunduğunu ancak resmi olarak kayıt yaptırmadan yanardağa tırmanan başka yürüyüşçülerin de olabileceğine dikkat çekti.

Endonezya, kıta plakalarının buluştuğu ve önemli volkanik ve sismik aktiviteye neden olan Pasifik ateş çemberi üzerinde yer alıyor. Ülkede yaklaşık 130 aktif yanardağ bulunmaktadır.