Mars’ta sıvı halde göl bulundu

Uluslararası astronom bir ekip, 25 Temmuz’da yaptığı açıklamada Mars’ta ilk kez sıvı halde bir yeraltı gölü keşfettiklerini duyurdu.

Bugün soğuk, çöllük ve kurak bir gezegen olan Mars, bir zamanlar sıcak ve nemliydi. Kızıl gezegen bundan 3.6 milyar yıl önce büyük miktarda su ve göl barındırıyordu.

Amerikan Science dergisinde yayınlanan bir habere göre uluslararası astronom bir ekip, kızıl gezegende ilk kez sıvı halde bir göl bulduklarını açıkladı. Bir buz tabakasının altında bulunan göl, yaklaşık 20 kilometre genişliğinde ve daha fazla su barındırdığı tahmin ediliyor. Hatta yaşam olasılığından bahsediliyor.

İtalya Uzay Ajansı’na bağlı Mars Express misyonunun sorumlusu ve aynı zamanda araştırmanın eş yazarlarından Enrico Flamini, düzenlenen bir konferansta “Orada su var. Bundan hiç şüphe yok” dedi.

Bilim insanları, uzun zamandır Mars’ta sıvı halde su izlerini artıyordu. Böyle bir keşif, gezegenin uzak geçmişinde olası yaşam biçimlerine ilişkin gizemi çözmek için önem arz ediyor. Günümüzde dahi, halen bir yaşamın var olup olmadığına dair kanıtlar içeriyor olabilir.

Bu su kaynaklarına erişebilme imkanı, gelecekte gezegene insan göndererek orada yaşayabilmesine yardım edebilecek.

Bununla birlikte keşfedilen göl, içilebilir bir özellik taşımıyor olabilir. Araştırmacılara göre sözkonusu göl, yüzeyin 1.5 kilometre derinliğinde sert ve buzlu bir ortamda bulunuyor.

Mevcut durumda, gölde olası bir mikrobik yaşam biçim biçimi tartışma konusu olmaya devam ediyor. Bazı uzmanlar, bu konuya şüpheyle yaklaşarak gölün çok soğuk olduğunu, yüksek miktarda tuz içerdiğini düşünüyor. Sıcaklık muhtemelen donma derecesinin altında. Buna rağmen gölün sıvı halde olması, magnezyum, kalsiyum ve sodyumun varlığına bağlanıyor.

Araştırmaya katılan Avustralya Astronomi Gözlemevi’nden Freed Watson, “Bu olağanüstü bir keşif. Kızıl gezegende yaşayan organizmaların varlığı konusundaki varsayımlarını güçlendirmeye elverişli” dedi.

Watson, “Yine de ihtiyatlı olmak gerekiyor, zira suyun sıvı halde bulunması için gerekli olan tuz yoğunluğu Dünya’dakine benzer mikrobik tüm yaşam biçimleri için ölümcül olabilir” diye ekledi.

Araştırmacılar, yeni keşifler konusunda ise umutlu. Eğer Mars’ın güney kutbunda sıvı halde su varsa, başka yerlerde de varlık göstermesi ihtimal dahilinde görülüyor. Kanadalı astronot Chris Hadfield, keşfe ilişkin Twitter üzerinde yayınladığı bir mesajda “Dünya’da duyun olduğu yerde yaşam var. Bu konuda yalnız olmayabiliriz” dedi.