Meksika’da Mayalara ait keşif

Meksika’nın güneyinde bugüne kadar bilinen en eski ve en büyük Maya yapıları keşfedildi.

Arizona üniversitesinden araştırmacı bir ekip Tabasco’da farklı boyutlarda ve birbirine benzer bir yapıya sahip 21 tören yeri keşfetti.

Yapıların en büyüğünün 1,4 kilometreyi aşkın uzunlukta, 400 metre genişliğinde olduğu bildirildi. Bu yapılar Guatemala ile olan sınırın yakınındaki Aguada Fenix sitesi üzerinde yer alıyor.

Nature bilim dergisine yaza araştırmacılar, “Bildiğimiz kadarıyla Maya bölgesinde şimdiye kadar keşfedilmiş en eski yapı olduğu gibi bu bölgenin tarih öncesi tarihinin de en büyük yapısıdır” dedi.

Araştırmacılar sitenin inşaatının çağımızdan Milattan Önce 1000 ile 800 yılları arasında yapıldığını ve M.Ö 750 yılına doğru terk edildiğini düşünüyor. Maya uygarlığı zirvesini M.Ö 3’üncü ve 9’uncu yüzyıllar arasında yaşadı.

Araştırmacılara göre keşfedilen yeni yapılar, daha yakın bir döneme ait olan ve bazı ayrıcalıklı kişilerin girebildiği piramitlerden çok daha fazla insanı kabul edebilecek kapasite bulunuyor.

Araştırmacılar “Aguada Fenix kompleksi ile aynı dönemin başka yapıları Maya uyarlığının gelişiminin ilk aşamalarında önemli bir ortak çalışmayı gerektirdiği fikrini veriyor” dedi.