Mısır’da ‘altın dilli’ mumyalar keşfedildi

Mısır’da arkeologlar dilleri çıkarılarak yerine altın yapraklar konulmuş halde mumyalar keşfetti.

2021 yılında Mısır’ın Qewaisna bölgesinde çalışma yürüten araştırmacılar ağzında dil şeklinde altın bir yaprak bulunan bir kafatası buldu. MÖ 300 ile MS 640 yılları arasında tarihlenen keşfin ardından aynı alanda bir erkek, bir kadın ve bir çocuk mumyası da aynı şekilde “altın dilli” olarak bulundu.

Uzmanlar mumyaların gerçek dillerinin mumyalama işlemi sırasında çıkarıldığına ve ölen kişinin "Yeraltı Dünyasının Efendisi" olan eski Mısır tanrısı Osiris ile konuşabilmesi için dillerinin dil şeklinde altın yapraklarla değiştirildiğine inanıyor.

Arkeoloji Yüksek Konseyi Mısır arkeoloji bölümü başkanı Dr. Ayman Ashmawi, mezarlık içinde yapılan kazıların mezarlığın üç farklı dönemde kullanıldığını ortaya koyduğunu söyledi.

Arkeologlar her seviyedeki gömü geleneklerinin birbirinden farklı olduğunu, farklı gömü yönleri ve mumyaların yerleştirilme şekillerinin bulunduğunu tespit etti.

Alan ilk olarak 1989 yılında keşfedilmiş, 1989-2000 yılları arasında yapılan kazılarda MÖ 300-MS 640 yılları arasını kapsayan Ptolemaik ve Roma dönemine ait yapılar ortaya çıkarılmıştı.