Modern yasalara rağmen kölelik devam ediyor

Birçok dünya ülkesinde 19’uncu yüzyıldan itibaren, BM tarafından ise 1949’dan bu yana kesin olarak yasaklansa da başta çocuklar olmak üzere on milyonlarca kişi kölelik şartlarında yaşamaya mahkum ediliyor.

Fransa’da 1848 devrimi vesilesiyle yasaklanan kölelik, Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) ise iç savaştan sonra 1865’te yasaklanmıştı. 2 Aralık 1949’da ise Birleşmiş Milletler (BM), insan ticareti, cinsel istismar, çocuk işçi çalıştırma ve zorla evlendirme gibi köleliğin çağdaş formlarını yok etmeyi amaçlayan bir yasa tasarısını kabul etti. 1950’de resmen onaylanan bu yasanın sonrasında 2 Aralık günü ‘Uluslararası Köleliğin Yasaklanması Günü’ olarak kutlanmaya başlandı.

MODERN KÖLELİK DEVAM EDİYOR

Ancak tüm dünyada yasalarca kesinlikle yasaklansa da kölelik sistemi modern formlarıyla devam ediyor.

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ve Walk Free Foundation adlı kuruluş tarafından yayınlanan verilere göre, dünya üzerinde 40 milyon kişi kölelik şartlarında yaşarken, en az 150 milyon çocuk ise çalışmaya zorlanıyor.

ILO ve Walk Free Foundation tarafından Eylül ayında yayınlanan bir ortak rapora göre, en az 90 milyon kişi hayatının 5 gün ile 5 yılı arası bir sürede ‘modern köleliğe’ mahkum edildi. Bireylerin zorla çalıştırılması, çocuklara okul ve oyun yerine dayatılan çalışma hayatına vurgu yapılan raporda, halen kölelik şartlarında olan bireylerin sayısı 40 milyon olarak verilmişti.

40 MİLYONUN ÜÇTE İKİSİNDEN FAZLASINI KADINLAR OLUŞTURUYOR

40 milyon ‘modern köle’ içerisinde kadınlar ve kız çocuklarının sayısı 29 milyonu bulurken, evlerde yardımcı (hizmetçi) olarak çalıştırılanların oranı dörtte bire ulaşıyor. İnşaat ve altyapı şirketleri, kaçak fabrikalar ile çiftlik ve balıkçı teknelerinde çalıştırılanlar arasında da milyonlarca ‘modern köle’ bulunuyor. Raporda, “Bu kişiler bizlerin yediğimiz gıdaları veya giydiğimiz elbiseleri üretiyorlar” denilirken, modern tüketim ürünlerinin birçoğunda köleci zihniyetin hakim olduğuna dikkat çekilmişti.

15 MİLYONU AŞKIN ZORLA EVLENDİRİLEN KADIN

Dünya üzerinde 3,8 milyon kişinin cinsel köle olarak kullanıldığı belirtilen raporda, bu kişilerin yüzde 99’unun kadınlar ve kız çocukları olduğu vurgulanıyor.

Köleliğin özellikle kadınları hedeflediğine işaret edilen aynı raporda, 15,4 milyon kişinin zorla evlendirildiği ifade ediliyor. Bu kişilerin yüzde 88’ini kadınlar ve geri kalanını ise erkekler oluşturuyor. Yine zorla evlendirilenlerin üçte birinden fazlası 18 yaş altı kız çocuklarından oluşuyor.

150 MİLYON ÇOCUK ÇALIŞTIRILIYOR

Aynı verilerde dikkat çekilen bir diğer nokta ise, modern köleliğin sadece 40 milyon kişiyle sınırlı olmadığı. Başta Afrika ve Asya kıtaları olmak üzere dünya üzerinde 152 milyonu aşkın çocuk çalıştırılıyor.

Afrika kıtasında çalışmak zorunda kalan 5-17 yaş arası çocukların sayısı 72 milyon iken, Asya ve Pasifik ülkelerinde 62 milyon çocuk çalışıyor. Amerika ülkelerinde 10,7 milyon, Avrupa ve Orta Asya üleklerinde ise 5,5 milyon çocuk çalıştırılıyor.

ÜÇTE İKİSİ HAFTADA 43 SAATTEN FAZLA ÇALIŞTIRILIYOR

Walk Free Foundation ve ILO raporuna göre dünya üzerinde çalıştırılan çocukların önemli bir kısmı gelişmiş ülkelerdeki çalışma standartlarının çok çok gerisinde şartlara mahkum ediliyor.

‘Çalışanlar’ arasında 15-17 yaş arası çocukların üçte ikisinden fazlası haftada 43 saatin üzerinde çalışmak zorunda kalıyor.