Nehri çöplüğe çevirdiler

Filipinler’in başkenti Manila’nın bir varoşundan geçen Estero de Magdalena nehri, çöplüğe dönüştürüldü. Tonlarca atıkla dolu nehir, çevre sakinlerini zehirliyor.

Nehir üzerindeki tabaka öylesine kalın ki, üzerinde yürünebileceği hissini veriyor. Nehir suları, plastik şişeler, ambalajlar, plastik poşetlerle dolu. Estero de Magdalena, Manila’nın en büyük nehri olan Pasig’in bir kolu olarak akıyor. Pasig nehri de ağır bir şekilde kirletilmiş durumda.

Belediye yetkilileri varoş sakinlerini Estero de Magdalena nehrini açık hava çöplüğü olarak kullanmakla suçluyor. Belediye, atıkları engellemek için akarsuyuna akış yönünde barajlar kurdu.

Science et Avenir dergisinde yer alan habere göre başkent Manila’nın mühendislik hizmetlerinden Lorenzo Alconera, “İnsanlar akarsuyu çöplüğe dönüştürdüler” dedi. Alconera, atıkların Pasig’e dökülmesini engellemeye çalıştıklarını söyledi.

Pasig’e dökülen çöpler, oradan Çin denizine ya da ülkenin en büyük gölü olan Laguna de Bay’a kadar gidiyor.

Plastik kirliliği bölgede ağır bir sorun olarak varlık gösteriyor. Filipinler, Çin, Endonezya, Tayland ve Vietnam’la birlikte bu kirliliğin en büyük sorumluları olarak görülüyor. Nehirlere atılan plastiklerin büyük bir bölümü denize ulaşıyor.

Belediye, nehirdeki çöpleri sık sık temizlediklerini söylese de, kıyı sakinlerini rahatlatmaya yetmiyor. Yoksulların yaşadığı derme çatma evler, özellikle önlenebilir kolera ve tifo gibi hastalıkların yayılmasına uygun koşullar oluşturuyor. Bölge sakinleri bulaşıcı hastalık endişesinin yanısıra, sürekli çöplerin yaydığı ağır bir koku ortamında yaşıyor.