Norveç geleceğin ‘kalıcı yeşil kentini’ inşa edecek

Kentler yeni biçimler kazanıyor. Norveç yakında dünyanın en kalıcı kentine sahip olmayı umuyor.

Başkent Oslo’da havaalanı kenarında inşa edilecek “geleceğin kenti”, yeşil teknolojilere dayanacak ve kendi yenilenebilir enerjisini üretecek.

Futurism sitesinde yer alan habere göre bu kent ile dünyadaki şehir merkezlerinin, akıllı, iki karşılayan ve çevirim içi alanlara dönüştürülmesi amaçlanıyor.

Büyük şirketler de devreye girdi. Panasonic bundan bir kaç hafta önce “CityNOW” isimli bir proje hayata geçirdi. Daha önce de Japonya’nın Fujisawa kentinde 2015 yılında ilk proje geliştirilmişti. Japon grup iki yıl önce ABD’nin Colorado bölgesindeki Denver kenti için de bir projeye ortak oldu. Burada, uluslararası havaalanı yakınında 160 hektarlık bir arazi akıllı bir kente dönüştürülmeye çalışılıyor.

Oslo da tamamen “yeşil” bir şehir kurmak istiyor. Mimarlık kurumları Haptic Architects ve Nordic, havaalanı kenarında “temiz” bir kent kurmak için plan oluşturdu.

Geleceğin kentinde “Oslo Airport City (OAC)” adı verildi. Kent sadece yenilenebilir enerji kullanacak. Kentte sürücüsüz elektrik araçlar da bulunacak. Haptic Architects müdürü Tomas Stokke “Sıfırdan yeni bir kent tasarlamak için benzersiz bir fırsattır” diyor. Kent merkezinde araç girişi tamamen yasak olacak. Kamu ulaşım araçları teşvik edilecek. Kent ayrıca ürettiği enerji fazlasını da satmayı hesaplıyor. İnşaatın 2019’da başlaması ve 2022’de tamamlanması planlanıyor.