Nutella’nın fındıkları Kürt çocuklarına toplattırılıyor

Türkiye’de çocuklar dahil mevsimlik işçiler, çok düşük ücretlerle fındık tarlalarında çalıştırılıyor.

BBC’de yer alan geniş bir haberde, çok zorlu bir iş olan fındık toplayıcılığında yaşanan sömürüye dikkat çekildi.

Aralarında çocukların da olduğu Kürt göçmenlerin uzun saatler boyunca, çok düşük ücretlerle çalıştırıldığı belirtildi. Bunlardan Mehmet Kelekçi, günde yaklaşık 10 saat çalıştığını söylüyor. Yanında, göçmen bir Kürt aile de çalışıyor. Yaşları sırasıyla 12 ve 10 olan Mustafa ve Muhammed toplayıcılar arasında bulunuyor.

Türkiye, dünya fındık tedarikinin yüzde 70’ini karşılıyor. En büyük alıcı ise Nutella üretici olsan Ferrero şirketi olarak dikkat çekiyor. BBC, fındık toplayıcılığında çalıştırılanlarının çoğunlukla yoksul Kürt aileler olduğunu kaydediyor. “Günde en fazla 10 euro alıyorlar, bundan yüzde 10’luk komisyonu da çıkarmak gerekiyor.”

Küçük esnaf olan Enginay Akçay, Ferrero şirketinin kendilerinden bu ürünlerin nereden geldiği ve hangi koşullarda elde edildiğini sormadığını belirtiyor.

Ferrero, Türkiye’deki fındık üretiminin üçte birini satın alıyor, bununla her yıl 365 bin ton Nutella üretiliyor. Şirket, 2020 yılına kadar fındıklarının yüzde 100’ünün izlenebilir yapmak istediklerini belirtiyor. Ancak yakında yayınlanması beklenen son raporuna göre mevcut durumda takip edilebilirlik oranı yüzde 39 olarak ifade ediliyor.

Ferrero, 2012 yılında Türkiye’de Farming Values adıyla, 42 bini aşkın çiftçiye ücretsiz eğitim sunan bir program başlatmış. Şirketin ayrıca üreticilere de sektörün kalıcılığı, işçilerin hakları ve çocuk işçiliğine karşı önlemler konusunda eğitimler verdiği öne sürülüyor.