Okyanuslar 2100’e kadar iki metre yükselebilir

Uzmanlar tarafından yapılan bir araştırmaya göre, okyanus suları 2100 yılına kadar iki metre yükselebilir.

Dünyanın karmaşık sisteminden dolayı küresel ısınma nedeniyle yüzyılın sonunda suların ne kadar yükseleceğini öngörmek zor. Pazartesi günü yayınlanan bir araştırmada 22 uzman tahminlerini ortaya koydu. En kötü senaryolar, mevcut bilimsel konsensüsü aşıyor.

2014 yılında iklim üzerine hükümetler arası uzmanlar grubu GIEC tarafından gerçekleştirilen son tahminler, en kötü senaryonun 21’inci yüzyılın sonunda, 1986-2005 dönemine göre okyanusların bir metreden biraz fazla yükseleceğine işaret ediyordu.

Amerikan Bilimler Akademisi PNAS dergisinde yayınlanan son araştırma, bu ihtimalin aksini söylemiyor ancak, okyanus sularının çok daha fazla yükseleceğine dair gözardı edilemez bir olasılıktan bahsediyor.

İyimser senaryo, küresel ısınma sanayi öncesi döneme (19’uncu yüzyılın sonu) göre 2°C olarak sınırlanması şeklinde ifade ediliyor. Bu hedef, 2015’te Paris’te imzalanan iklim anlaşmasının en düşük hedefi olarak dikkat çekiyor. O zamandan beri gezegendeki ısınma bir derece daha arttı. Kötümser senaryo, ısınmanın 5°C olması şeklinde tahmin ediliyor. Bu da mevcut gidişata işaret ediyor. Diğer bir ifadeyle, eğer ciddi önlemler alınmazsa, insan faaliyetlerinin yol açtığı sera gazı atıkları nedeniyle, mevcut eğilim ısınmanın artacağını gösteriyor.

Uzmanlara, küresel ısınma 2°C ile sınırlandırılsa bile okyanus suları 36 ila 126 cm arasında yükselebilir. Eğer ısınma 5°C olursa, okyanus seviyesi 238 cm’ye çıkabilir. Bunun sonucunda 1.79 milyon kilometre kare kara toprakları sular altında kalacak, 187 milyon kişi yer değiştirmek zorunda kalacak.

22 uzman özellikle Groenland ve Antarktika buzullarındaki erime üzerine tahmin yürütüyor. Buzulların erimesi suların yükselmesindeki temel faktörü oluşturuyor. Bunun bir sonucu da okyanuslardaki sıcak su hacminin artması olacak. Araştırmacılar, “Yüksek sıcaklık ihtimali çerçevesindeki senaryomuzda, denizlerin seviyesinin 2010 yılına kadar iki metre yükselmesinin akla yatkın olduğu sonucuna varıyoruz” diye özetliyor.