Organik pazarlar çoğalacak

Birçok şehirden Adana Çukurova İlçesinde kurulan Organik pazara gelen çiftçiler, ürettikleri ürünleri burada halka sunuyorlar. Haftanın sadece Cumartesi günlerinde kurulan bu pazara da halkın ilgisi oldukça yoğun.

Çukurova Bölgesi’nde yer alan birçok şehirde çiftçiler artık organik tarım faaliyetlerine yönelmiş durumda. Bin bir özenle ve uğraşla yetiştirdikleri meyve, sebze ve ürünleri piyasa değerinin çok da altında satıyorlar.

Birçok şehirden Adana Çukurova İlçesinde kurulan Organik pazara gelen çiftçiler, ürettikleri ürünleri burada halka sunuyorlar. Haftanın sadece Cumartesi günlerinde kurulan bu pazara da halkın ilgisi oldukça yoğun. Çiftçiler yetiştirdikleri sebze ve meyveleri tüketiciye doğrudan ulaştırıyor.

TAZE, ORGANİK VE HESAPLI

Vatandaşlar doğal yollarla üretilmiş sebze ve meyve ile tarhana ve pekmez gibi gıda maddelerini hem ucuza, hem de üreticiden direk alma imkânı buluyor.

Üreticiler hasadını yaptıkları mahsulleri aynı gün pazara getiriyor. Taze olarak pazara getirilen organik ürünler üreticiden tüketiciye ucuz olarak ulaşıyor. Mevsim meyve ve sebzeleri olan ayva, elma, ceviz, kestane, ıspanak, mısır, üzüm, pekmez gibi mahsullerin haricinde köylüler boş zamanlarında ormana giderek topladıkları çam mantarını da (melki) pazarda satıyor.

‘ÇİFTÇİ ÜZERİNE DÜŞENİ YAPIYOR’

İmamoğlu ilçesinde organik üreticilik yapan Ali Çelik (58), “Uzun zamandır organik tarım alanında üreticilik yapıyoruz. Bizim çok bir kazancımız olmasa da bu piyasanın daha da gelişmesi açısından yapmaya devam ediyoruz. Biz çiftçiler olarak üzerimize düşeni yapmaya çalışıyoruz. Gerisi halkımızın tercihine kalmış. Satışlar her zaman istediğimiz gibi olmasa da yapmaya devam edeceğiz” dedi.

Çelik sözlerine şu şekilde devam etti:

“Organik tarımın kavramında biraz anlam kargaşası olabiliyor. 1946’dan sonra kimyasal gübreler ilaçlar devreye girdi. Aslında dedelerimizin zamanında doğal ve organik tarımcılık zaten yapılıyordu. Zaten bizler de o tarımı canlandırmak için bu yola girdik. Önceleri kendimiz için yapardık. Daha sonra bir grup ekoloji aktivisti arkadaş bizlere geldi bir Pazar projesinden bahsetti amacından. Bizde içinde yer almak için burada bulunduk.”

‘PAZAR SAYESİNDE ARADIĞIM KALİTE ELİMİN ALTINDA’

Pazara müşteri olarak gelenlerden biri olan Sinem Tuna da, “Yıllardır zar zor marketlerden, internet üzerinden ulaştığım organik ürünlere artık bu pazarda, kaliteye elimin altında ulaşabiliyorum. Önceleri bende çok bilincinde olmadan bizlere sunulan ürünleri alırken, doktordan hasta olduğumu ve çok daha sağlıklı bir şekilde beslenmem gerektiğini söyleyince, organik ürün arayışlarına girdim. Çok şükür iyileştim ama bu seferde çocuklarım için, sağlıklı yaşamak için organik beslenmeye devam ediyorum” dedi.

‘BİLİNÇLİ TÜKETİCİ TERCİH EDİYOR’

Mersin’in Erdemli ilçesinden gelen Taha Yıldız isimli çiftçi ise, 11 yıldır yaptığı bu işin oldukça meşakkatli ve özen isteyen bir ortam istediğini söyledi.

Tüketicilerinin yalnızca bilinçli bir kesimden oluştuğunu kaydeden Yıldız, “Maalesef bilinçli olmayan organik ürünlere yönelmiyor. Ya doktorun önermesi gerek, ya da okuyup araştırmadıkları için neden kimyasal sentetik kullanılarak üretilen ürünler almamaları gerektiğini bilmiyorlar. Ama organik üreticilik yaygınlaşırsa bilinç düzeyi de artar” şeklinde konuştu.