Pakistan’da muson yağmurları: En az 77 ölü

Pakistan’ı vuran musonu yağmurları nedeniyle bir aydan az bir süre içerisinde en az 77 kişi hayatını kaybetti.

İklim Değişikliği Bakanı Şeri Rehman, muson yağmurlarının başladığı 14 Haziran’dan bu yana en az 77 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

İslamabad’da bir basın toplantısı düzenleyen Rehman, “Bana göre, bu ulusal bir trajedidir” dedi. Durumun daha da ağırlaşabileceği uyarısında bulunan Rehman, “Bu sadece başlangıç. Buna hazırlıklı olmalıyız” dedi.

Ölümlerin çoğu güney batıdaki Belucistan eyaletinde yaşandı. Bu bölgede 39 kişi boğularak ya da hasar görmüş elektrik hatlarına kapılarak hayatını kaybetti.

Genelde hazirandan eylüle kadar süren muson yağmurları, tarlaların sulanması ve su kaynaklarının yenilenmesi için büyük önem taşıyor.

Ancak her yıl beraberinde ağır dramlar ve yıkımlara yol açıyor. Bilançonun ağır olması da özellikle kırsal alanlarda evlerin sağlam olmaması ve alt yapı yetersizliğinden kaynaklanıyor.

Pakistan’ın yakın tarihinin en yıkıcı sel felaketleri 2010 yılında yaşanmış, ani bir şekilde yükselen sular ülkenin beşte birini sular altında bırakmıştı. Felakette 1800 dolayında kişi hayatını kaybetmiş, ülke nüfusunun yüzde 10’una denk gelen 20 milyonu aşkın kişi etkilenmişti.

Pakistan iklim değişiklikleri karşısında son derece savunmasız olan ülkeler arasında yer alıyor.  Sivil toplum örgütü Germanwatch tarafından yapılan bir araştırmaya göre aşırı meteorolojik olayların en fazla tehdit ettiği ülkeler sıralamasında 8’inci sırada yer alıyor.

Bakan Rehman, “Bir gün bakıyorsunuz kuraklık var, ertesi sabah ani sel bekliyorsunuz (…) O zaman, Pakistan’daki durumun ne kadar ciddi olduğunu görebilirsiniz” dedi.