Pakistan'da zehirli sis binlerce kişiyi hasta etti

Pakistan'ın doğusunda yaşanan zehirli sis sorunu nedeniyle binlerce kişi hastalanırken, yetkililer pazar gününe kadar Lahor dahil birçok şehirde parkları, okulları, alışveriş merkezlerini ve diğer hizmetleri kapatmak zorunda kaldı.

Pakistan'ın ikinci büyük kenti Lahor, hava kalitesi endeksinde son günlerde dört kat üzerinde seviyeler kaydetti.

İnce partiküllerin yoğunluğu nedeniyle halka ağız maskesi takma önerilirken, Pencap eyaleti yetkilileri durumu ciddi olarak değerlendiriyor.

BBC’nin haberine göre bir satıcı olan Ameer Hamza, "İşim gereği (mopedle) çok seyahat ediyorum. Eve döndüğümde gözlerim tahriş oluyor" diyor.

Ayrıca, kirlilik nedeniyle çocuğunun ağzında oluşan kabarcıklar sonucu yemek yemekte zorlanan bir anne de durumu şikayet etti.

Chicago Üniversitesi tarafından geliştirilen Hava Yaşam Kalitesi Endeksi'ne göre, Lahor ve çevresindeki bölgelerde hava kirliliği ortalama yaşam süresini neredeyse yedi yıl azaltıyor.

Pakistan'ın kuzeybatısında yer alan Hindistan da aynı kirlilik sorunuyla karşı karşıya. Uzmanlar, yetkilileri etkili önlemler almamak, araç trafiğine geçici kısıtlamalar getirmemek ve yağmur yapma fikrini hayata geçirmemekle eleştiriyor.

Bazı uzmanlar, kirliliğin ana kaynağının bu bölgelerde yaz mahsullerinin ekiminden önce tarlalardaki kalıntıların yakılması olduğunu belirtiyor.

Her iki ülkenin medya organlarına göre bölgesel bir çözüm arayışı kapsamında bu sorun Pakistan ve Hindistanlı diplomatlar tarafından ele alınacak.