PKK korkusu kaplıcayı yıktırdı

Her mevsim binlerce insanın şifa bulmak için uğradığı Erciş’teki Hasanabdal Kaplıcası, devletin PKK korkusu nedeniyle Erciş kayyumu tarafından yıktırıldı.

Erciş Belediyesi’ne kayyum olarak atanan İlçe Kaymakamı Mehmet Şirin Yaşar, Zîlan bölgesinde bulunan ve bölge halkının şifa kaynağı olan kaplıcaları yıktırdı.

PKK’lilerin barındığı iddiasıyla yıktırılan kaplıcalar, Van bölgesinin tek kaplıcasıydı. Başta Van halkı olmak üzere, Hakkari, Bitlis, Muş, Siirt, Amed ve birçok şehirden halk, şifa bulmak için Hasanabdal Kaplıcası'na geliyordu. Van’ın Erciş Belediyesi’ne kayyum olarak atanan İlçe Kaymakamı Mehmet Şirin Yaşar, yaptığı icraatlar nedeniyle başta Erciş halkı olmak üzere tüm bölge halkının tepkisini çekiyor. Kayyum Yaşar, göreve gelir gelmez belediye bünyesinde bulunan kadın, çocuk ve gençlik çalışmalarını durdurdu, ilçede çok dilli yaşamı simgeleyen tabelaları kaldırdı. Kayyum Yaşar, ilçede birçok hak ihlallerine ve işkencelere imza atan ve daha önce Erciş’te Emniyet Müdürlüğü yapan Van İl Emniyet Müdür Yardımcısı Murat Hoş’u yardımcılığına getirerek belediyede tek yetkili yaptı.

KAYYUM YAŞAR’A TEPKİLER DEVAM EDİYOR

Kayyum yaşarın icraatları bununla da bitmiyor. Hasanabdal Kaplıcası, devletin PKK korkusu nedeniyle kayyum Yaşar'ın talimatıyla jandarma tarafından Ocak ayında yıktırılmıştı. Hasanabdal Kaplıcası 1950 yılında yöre halkı tarafından yapıldı. Yıllardır bölge halkının her mevsim akın ederek, şifa kaynağı olarak gördüğü kaplıcalarda, bugün sadece yerinde moloz yığınları bulunuyor. Kaplıcaları yıkarak yöre halkının gelir kaynağını, bölge halkının şifa kaynağını elinde alan Kayyum Yaşar’a tepkiler devam ediyor. Kaplıcaların yıktırıldığını bilmeyen yüzlerce kişi, kaplıcalara girmek için Erciş’e geliyor. Erciş ve Van’a gelenler, kaplıcanın yıktırıldığını öğrendikten sonra memleketlerine geri dönmek zorunda kalıyor.

‘DEVLETİN PKK KORKUSU ÇOK BÜYÜK’

Erciş’e gelen ve kaplıcaya gitmek isteyen 6 kişilik Hakkarili bir aile kaplıcaların devlet tarafından yıkıldığını öğrenince tepki gösterdi. Her yıl kaplıcaya ailece geldiklerini dile getiren Hakkarililer, Türk devletinin bölgeyi ateş yerine çevirdiğini, dağlara, taşlara bomba yağdırdığını, ormanları yaktığını, şimdi de kaplıcaları yıktığını söyledi. Devletin kayyumlar yoluyla mallarını talan ettiğini belirten halk, tepkilerini şöyle dile getirdi:

“Demek ki devletin PKK korkusu çok büyük. PKK korkusunu iliklerine kadar hissettiği için kaplıcayı yıkmışlar. Bu da gösteriyor ki, devlet, bölgede çok aciz durumda. Eğer bu kadar aciz durumda olmasaydı, halkın şifa için geldiği kaplıcayı yıktırmazdı. Şimdi biz kaplıcaya girmek için başka yere gitmek zorunda kalacağız ama bu da çok zor. Zaten ekonomik olarak zor durumdayız. Devletin amacı, insanları buralardan göç ettirmek ama boşuna uğraşmasın. Onlar yıkarsa, biz bir gün yeniden yaptıracağız. Bölgemizi yakmakla, yıkmakla kazanamazlar. Bu sadece şu gösteriyor: Bu bir acizlik göstergesidir. Eninde sonunda zalimler bu topraklarda yenileceklerdir.”