Roma'da 2 bin yıllık antik villa bulundu

İtalyan arkeologlar, M.Ö. 2. yüzyıla tarihlenen ve zengin detaylara sahip bir Roma villası ortaya çıkardı. Keşif, antik dünyaya dair anlayışımızı derinleştiriyor.

İtalyan Kültür Bakanlığı, Roma'da 2 bin yıldan daha eski olan lüks bir 'domus' -Roma soylularının aile evleri- bulunduğunu duyurdu. Arkeologlar, Kolezyum Arkeolojik Parkı'nın kalbinde, 2018'de bir dizi duvarı incelemeye başladıklarında bu villayı gün yüzüne çıkarmaya başladı. Özellikle 'benzersiz' bir duvar mozaiğine özel bir ilgi gösterildi.

Bu 'domus'un sahibi, muhtemelen bir senatör olan bir soyluydu. Evinin birkaç katı vardı. Ana salonu, yani atrium, yaz aylarında kullanılan mağara şeklinde bir ziyafet salonu olarak tasarlanmış. Bu tür yapılarda olduğu gibi, atrium, konukları ağırlamak için kullanılan bir iç avlu görevi görür. Süslü duvarlar arasına yerleştirilmiş kurşun borular, sahibinin misafirleri için 'muhteşem su oyunları' yarattığını düşündürmektedir.

Özellikle, binanın büyük duvar mozaiği uzmanların dikkatini çekti. Ve bu keşfi 'olağanüstü' yapan şey, eserin 'gerçekleştirilen sahnelerin karmaşıklığı nedeniyle kıyaslanamaz' olarak tanımlanmasıdır. Arkeologlar tarafından M.Ö. 2. yüzyılın 'son on yılları' olarak tarihlendirilen mozaik, 'çeşitli kabuk türleri, Mısır mavisinden tesselalar, değerli camlar, mermer veya diğer taş türlerinden küçük parçalar' içerir.

Duvar eseri, sahibinin bir savaştan zaferle çıkmış olabileceğini de düşündürüyor. Çünkü asma yaprakları ve nilüfer yaprakları arasında, bir silah yığını, Kelt tipi trompetler, savaş gemileri ve mızraklar bulunuyor. Bunlar, 'kara ve denizde çifte zafer' anlamına gelebilecek nesneler olabilir. Üç büyük gemi eseri tamamlıyor: Dalgalarda yükselerek bir kıyı şehrine doğru ilerliyorlar, şehrin duvarları küçük kuleler ve portiklerle bezenmiş.

Kolezyum Arkeolojik Parkı'nın sorumlusu Alfonsina Russo, “Antik Roma'nın en etkileyici yerlerinden birini, mümkün olan en kısa sürede halka açmak için yoğun bir şekilde çalışacağız” ifadelerini kullandı.

Kazılar 2024'e kadar devam edecek.